Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Byla objevena božská částice?

Sobota, 7.7.2012
Brusel. Ohlášení objevu Higgsova bosonu takzvané božské částice vyvolalo novou vlnu debat o vztahu mezi vědou a vírou, o původu věcí a tedy otázku po Bohu. „Tento boson nemůžeme označovat za božskou částici, protože z vědeckého hlediska nemůže nijak dokázat existenci nebo neexistenci Boha,“ zdůraznil v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas švýcarský nositel Nobelovy ceny a předseda Papežské akademie věd Werner Arber.


„Z náboženského hlediska lze ovšem spatřovat Boží ruku za každou existující částicí. Takže všechno – včetně atomů – je z náboženského hlediska božskou částicí. Na druhé straně považuji za velmi důležité, že práce na toto téma je mezinárodní. Zejména jde-li o experimenty s velmi složitou látkou, je důležité, aby se na nich pracovalo v různých laboratořích. Jedině tak lze dojít k uspokojivým výsledkům,“ dodává k tomu švýcarský vědec.

„Má-li člověk víru a věří-li v dobrotivého Boha, který stvořil vesmír, je jeho víra dále potvrzována v nacházením symetrie, která existuje v přírodě, a která dokazuje, že příroda má racionální strukturu,“ domnívá se teoretický fyzik z Vatikánské observatoře, jezuitský kněz Gabriele Gionti. „Podobně je tomu s tímto Higgsovým bosonem, který dává hmotnost elementárním částicím. Chceme-li, pak tato symetrie je nepřímým důkazem, že dobrotivý Bůh, který stvořil vesmír, existuje. Není to ovšem samozřejmě vědecký důkaz, je to jen další potvrzení předpokladu víry, ve kterém ten, kdo věří, nachází potvrzení své víry, ačkoli nejde o vědecký důkaz,“ vysvětluje jezuitský vědec z Vatikánské observatoře.


Zdroj: RaVat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
25.3.2024 Univerzitní kaplani se sešli na Maltě
18.3.2024 Vzdělávání ve Středoevropské provincii Tovaryšstva Ježíšova
14.3.2024 Vzdělávání ve Středoevropské provincii Tovaryšstva Ježíšova
6.3.2024 Nová jezuitská škola v Marseille
8.2.2024 Pařížské Centre Sèvres má nový název



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil