Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Francouzské vyznamenání pro Petra Koláře

Pondělí, 26.3.2007
Praha. Jezuita Petr Kolář obdržel vyznamenání Rytíře čestné legie. V budově francouzského velvyslanectví mu 26. března toto vyznamenání předal velvyslanec Francouzské republiky v ČR Charles Fries. Jak ve zdůvodnění této pocty francouzský velvyslanec uvedl, bylo toto vyznamenání Petru Kolářovi uděleno pro jeho osobní přínos v prohlubování česko-francouzských vztahů a zejména za usilí v boji o náboženskou svobodu během let komunistického režimu v tehdejším Československu.

Petr Kolář po emigraci v r. 1968 vstoupil v Rakousku do jezuitského řádu. Studoval filosofii v Mnichově a teologii v Lyonu a v Paříži. R. 1975 byl vysvěcen na kněze a působil v pařížském cizineckém prostředí českém a brzy i jiném, v rámci pařížského arcibiskupství. V letech 1984?1990 zastával v Paříži různé funkce v rámci řádu a též se věnoval činnosti v sekretariátu S.I.T.T. - arcibiskupského ústředí pro službu cizincům, žijícím v pařížské oblasti. V českém exulantském prostředí zajišťoval dovoz zakázané literatury do tehdejšího socialistického Československa.

V roce 1990 se do Československa vrátil a roku 1991 nastoupil do náboženské redakce Českého rozhlasu a do mediální činnosti katolické církve. Byl členenm mediální komise České biskupské konference, koordinátorem formace jezuitského dorostu české provincie jezuitského řádu. V roce 1992 se stal koordinátorem mediální práce České provincie Tovaryšstva Ježíšova. V poslední době byl členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Od svého návratu do vlasti se též po léta věnoval francousky mluvící komunitě žijící v Praze.

(hav)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
18.12.2023 Zlatý záslužný kříž pro Józefa Bremera SJ
7.8.2023 Argentinský jezuita Ángel Sixto Rossi, metropolita córdobský
2.8.2023 Čínský jezuita Chow Sau-yan, biskup z Hongkongu
10.1.2023 Otec Michael Fédou SJ obdržel Ratzingerovu cenu
8.6.2022 Nový kardinál z Tovaryšstva Ježíšova



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil