Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jubilejní rok 2012 na Hostýně vrcholí

Sobota, 11.8.2012
Svatý Hostýn. Na nejnavštěvovanějším poutním místě v naší zemi vrcholí oslavy stého výročí korunovace svatohostýnské sochy Panny Marie. Hlavním dnem bude sobota 18. srpna, kdy proběhne slavnostní bohoslužby za účasti řady biskupů z Čech, Moravy i okolních zemí. Na neděli 19. srpna je pak naplánováno vystoupení Teátru Víti Marčíka nebo koncert Václava Hudečka a jeho přátel.


Hostýnské korunky byly před sto lety pořízeny ze sbírek věřících z domova i z ciziny. Korunka na soše Panny Marie má vpředu vyrytý nápis „Zůstaň Matkou lidu svému“. Je ozdobená 27 diamanty, 546 perlami, 148 rubíny, 138 smaragdy, 113 safíry, 21 topasy a 47 opály. O něco prostší korunka na hlavě sošky Ježíška je osazena 30 rubíny, 20 velkými adulary a 5 topasy. Stojí na ni nápis „Beránku Boží, který snímáš hříchy světa, smiluj se nad námi“.

Mezitím na svatohostýnském návrší již proběhly přípravy a řada akcí. Mezi nejdůležitější iniciativy patří pořízení sedmi nových zvonů, které byly požehnány již na začátku května. Odlity byly v dílně Rudolfa Pernera v německém Pasově. Nyní se věže baziliky mohou pyšnit celkem 8 zvony, které váží od 171 do 2080 kg. „Montáž byla dokončena před týdnem a zařízení je ve zkušebním provozu. Ke slavnostem výročí chceme zvony předvést věřícím. Dle odborníků ladí velmi dobře,“ raduje se P. Jiří Šolc SJ, představený místní komunity.

Je třeba zmínit také instalaci topení v podlaze baziliky a tepelné izolace kleneb baziliky. „Letošní zima vše prověřila. I při dlouhotrvajících mrazech byla v bazilice naměřena nejnižší teplota + 8,5°C,“ dodává jezuitský superior. Byl dále vybudován nový liturgický prostor na venkovním prostranství pro poutě s velkým počtem účastníků a doprovodné akce. Na místě se už nedávno konal festival křesťanských divadel nebo festival farních schol. Opravena byla fasáda kaple sv. Jana Sarkandra a stará křížová cesta, dokončuje se také zadláždění před vodní kaplí.

Sochař Pavel Doskočil vytvořil z hořického pískovce volnou kopii sochy sv. Anny s Pannou Marií. Byla usazena na místo staré sochy, která je již v havarijním stavu a zřejmě se zatím přesune do depozitáře. V přípravné fázi je i oprava Köehlerových keramických obrazů Jurkovičovy křížové cesty, ta ovšem bude trvat několik let. V příštím roce by měla být zahájena oprava vnějšího soklu baziliky a možná i podlahy v kapli sv. Jana Sarkandra.

„Snad by se v budoucnu mohlo podařit navázat na festival divadelních farních souborů. Přál bych si, aby jednotlivé soubory samostatně předvedly vždy jedno dílo v sobotu odpoledne po svátostném požehnání. Také uvažuji o tom, že pozveme jednotlivé farní scholy, aby si udělaly pouť a posloužily přitom v bazilice ke zkrášlení bohoslužby,“ plánuje místní představený. „Podstatná je ovšem především služba poutníkům, zvláště vysluhováním svátosti smíření.“


Více informací o vyvrcholení oslav stého výročí korunovace lze najít na oficiálních stránkách poutního místa.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.10.2023 Sto padesáté výročí jezuitské farnosti v Dánsku
23.2.2023 Na cestě s Ignácem po Svaté zemi
14.12.2022 Nová aplikace Jezuitská pouť
11.10.2022 Večer důvěry u jezuitů v Brně
20.9.2022 Pouť spolupracovníků a přátel jezuitů se vydařila



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil