Články / Aktuality Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jezuitský kardinál Paul Shan Kuo-hsi zemřel

Čtvrtek, 23.8.2012
Tchaj-wan. Emeritní biskup tchajwanské diecéze Paul Shan Kuo-Hsi zemřel. Významná osobnost čínské církve, díky níž si křesťané ve své zemi vydobyli velké uznání, naposled vydechl 22. srpna ve věku 89 let.


Jezuitský kardinál se narodil v roce 1923 a pocházel z čínského Puyangu, diecéze Taming. Ve 23 letech vstoupil v Pekingu do Tovaryšstva Ježíšova. Studium filosofie a teologie absolvoval na Filipínách, kde byl také v roce 1955 vysvěcen na kněze. Doktorát z teologie získal v letech 1959-1961 na římské Gregoriáně. Poté působil jako novicmistr ve Vietnamu a na Tchaj-wanu. V roce 1980 přijal biskupské svěcení a nastoupil na biskupský stolec tchaj-wanské diecéze Hwalien. O tři roky později byl pověřen organizací oslav čtyřstého výročí příchodu jezuitského misionáře Mattea Ricciho do Číny. Roku 1987 byl zvolen předsedou Regionální čínské biskupské konference na Tchaj-wanu, která dlouhodobě zprostředkovává kontakt Svatého stolce s čínskou církví.

Zvláštní důraz kladl na mezináboženský dialog, především s buddhismem, ale také na kněžskou i laickou formaci nebo na charitativní díla. Katolická církev na Tchaj-wanu si vydobyla uznání právě svou péčí o potřebné a ty, kteří se ocitli na okraji společnosti.

V roce 1991 byl zesnulý kardinál jmenován biskupem diecéze Kao-siung. Tento úřad zastával plných 15 let. Při konzistoři 21. února 1998 přijal z rukou bl. Jana Pavla II. odznaky kardinálské hodnosti. Po úmrtí emeritního biskupa Tchaj-wanu má kardinálské kolegium 207 členů, z nichž 118 je oprávněno volit papeže. Žijících kardinálů z jezuitského řádu je nyní sedm.

Papež i buddhistický velmistr vzpomínají na významného muže

Benedikt XVI. zaslal současnému biskupovi tchaj-wanské diecéze Kao-siung soustrastný telegram, ve kterém s vděčností vzpomíná na jeho předchůdce. Den po smrti byly slouženy zádušní mše v kontinentální Číně, ve správních oblastech Hongkong a Macao a především na Tchaj-wanu. Pohřeb jezuitského kardinála se bude konat 1. září. Ve své závěti zesnulý vyjádřil přání, aby byl obřad jednoduchý a skromný. Výtěžek sbírky při eucharistii bude na jeho přání věnován nadaci sociálních služeb pro nejslabší vrstvy společnosti.

Jak informuje agentura Fides, podle vůle zesnulého kardinála má jeho náhrobní deska nést nápis: "Narodil se, žil a zemřel v Kristu, aby mu stále patřil." Tento epitaf je v souladu s biskupským heslem Instaurare omnia in Cristo (česky "Vše sjednotit v Kristu", srov. Ef 1,10).

Kardinála Shana si s úctou připomínají představitelé občanského života i různých náboženských proudů. "Kardinál Shan tváří životu i smrti projevil výjimečnou dalekozrakost a přetvořil těžké okamžiky života v příležitost ke službě každému," zdůraznil buddhistický velmistr Sheng Yan. Soustrasné poselství zaslal rovněž prezident tchaj-wanské čínské provincie, Ma Ying Jiu.

Poté, co se kardinál Shan dozvěděl o svém nádorovém onemocnění v roce 2006, ještě zesílil své evangelizační úsilí. Až do své smrti neúnavně přednášel a katechizoval v tchaj-wanských školách, nemocnicích i věznicích.

Zvláště mu ležela na srdci situace katolíků na území kontinentální Číny, jak dokládá jeho dopis bratřím v biskupské službě z roku 2010. S milosrdenstvím a jemností, avšak zároveň s velkým důrazem vyžaduje jednotu a smíření čínských biskupů. Právě zásluhou kardinála Shana byli pozváni dva čínští biskupové na zvláštní biskupskou synodu o Asii v roce 1989. Ačkoliv čínská vláda jim nepovolila výjezd, po dobu zasedání synody tyto představitele trpící čínské církve připomínala dvě prázdná místa.


Zdroj: RaVat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2024 Desáté výročí smrti P. Franse van der Lugta SJ
20.12.2023 Zemřel P. František Brázdil SJ
27.11.2023 Odvaha překračovat hranice a vracet se „domů“
23.10.2023 V Mnichově zemřel P. Eugen Hillengass SJ
29.6.2023 Neokázale a pilně sloužil



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil