Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Egyptský jezuita: Vliv křesťanů přesahuje statistiky

Pátek, 14.9.2012
Bejrút. U příležitosti apoštolské návštěvy Benedikta XVI. v Libanonu poskytl Vatikánskému rozhlasu rozhovor egyptský jezuita a islamolog Samir Khalil Samir. Ocenil papežovu odvahu, s jakou se rozhodl přijet do Libanonu, přestože velmi dobře ví, co mu tam může hrozit. Kdyby však prý ze strachu cestu odvolal, nebylo by to pro blízkovýchodní křesťany dobré svědectví.


Podle egyptského islamologa, který přednáší v Římě a v Bejrútu, papež sice skutečně podstupuje velké riziko, nicméně je důležité, že tím vysílá nejen křesťanům, ale i všem ostatním obyvatelům daného regionu významný signál. Vyjadřuje tím ochotu a odhodlanost, nakolik jen může, sdílet s nimi jejich problémy.

Pokud jde o nejdůležitější styčné body mezi křesťany a muslimy v šíření pokoje a vzájemného dialogu, Khalil Samir se domnívá, že si v rámci hnutí, kterému se říká „arabské jaro“ nejlépe porozumí především v sociálních otázkách, protože právě v této oblasti prý sehrávají církve na Blízkém východě velmi důležitou roli.

Podle egyptského jezuity si církve získávají kredit tím, že pracují pro chudé, emigranty a nemocné. Jsou ovšem nejen aktivní ve zdravotnictví a sociální sféře, ale i v kultuře a především ve vzdělání. „Celá polovina obyvatel Libanonu získala vzdělání na katolických školách. Týká se to také muslimů, kteří chtějí tímto způsobem zajistit svým dětem solidní základy, jak intelektuální tak morální,“ vysvětluje Khalil Samir.

V Libanonu prý existují také velmi dobré křesťanské univerzity, na kterých studuje mnoho muslimů. „Tak například na Univerzitě sv. Josefa, kde sám učím, je 35% muslimských studentů,“ uvádí. Církev prý také sehrává velmi významnou roli v procesu otevírání společnosti pro všechno to, co je dobré a pozitivní v západním světě. „Křesťané plní funkci mostu mezi muslimským světem a Západem. S muslimy totiž sdílejí jazyk, kulturu a historii. A na druhé straně blízkovýchodní křesťany spojuje se Západem křesťanská víra, navzdory tomu, že západní svět podlehl dalekosáhlé dechristianizaci. Zvláštním polem působení je pro nás, blízkovýchodní křesťany, idea lidských práv, která se na Blízkém východě stále ještě neujala,“ přibližuje v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas situaci v Libanonu egyptský jezuita.

Khalil Samir proto konstatuje, že největší vliv na vývoj oblasti mají křesťané zejména díky působení v akademickém prostředí. „Mnoho ministrů a diplomatů v mé vlasti, v Egyptě, absolvovalo katolické školy,“ zdůrazňuje. Společenský vliv křesťanů prý tedy výrazně přesahuje statistické údaje. Na druhou stranu jezuitský islamolog neskrývá své zklamání z toho, že arabský svět je příliš ponořen do svých vlastních problémů, než aby věnoval papežské cestě větší pozornost.


Zdroj: RaVat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
16.1.2024 Dialog s islámem v Ankaře
21.9.2023 Nové objevy ohledně ukrývání Židů během druhé světové války
23.3.2023 Svědectví tureckého jezuity P. Antuana Ilgita, který zažil únorové zemětřesení
12.1.2023 Alianční týden modliteb za jednotu křesťanů
24.2.2022 Náboženství a politika v muslimských společnostech



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil