Články / Aktuality Dnes je 12. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jezuitští islamologové: Nepřeceňujme muslimské protesty

Úterý, 25.9.2012
Řím. Západ by neměl přeceňovat současnou vlnu muslimských protestů, doporučuje v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas čerstvě jmenovaný vatikánský poradce pro dialog s islámem Felix Körner. Násilné excesy, které naneštěstí islámské protestní demonstrace doprovázejí, je nutné interpretovat na základě jejich širšího kontextu a pozadí, domnívá se německý jezuita. Mladý islamolog a profesor Gregoriánské univerzity v Římě před čtyřmi lety poprvé navštívil Irán.


„Byli jsme přijati jako oficiální zástupci katolické církve na islámské teologické fakultě s otázkou: Jak je možné, že vy, křesťané, neprojevujete žádné rozhořčení, či dokonce zjevný vztek, když je uráženo a špiněno vaše náboženství a to, co je vám svaté?“ vzpomíná Körner na návštěvu této islámské země. Naopak muslimové se prý často domnívají, že musí obnovit svatost své víry tím, že ji ze všech sil brání. Jejich jednání tedy není ve většině případů projevem rozhořčenosti a zloby, ale je spíše diktováno pocitem povinnosti, vysvětluje německý islamista.

Německý jezuita upozorňuje na to, že většina muslimů nedává průchod nekontrolovaným emocím, ale snaží se o věcné vyjádření. K tomu je podle jeho mínění nezbytné přihlédnout, když sledujeme zprávy o krvavých událostech.

Körner se proto dívá na libanonskou cestu Benedikta XVI. s uspokojením: „Skutečně mne potěšily teologické akcenty, které zde papež položil. Leitmotivem celé cesty byla Ježíšova slova, která Benedikt XVI. téměř v každé své promluvě arabsky citoval: Svůj pokoj vám dávám!“ Jezuitský odborník na islám považuje tato slova, která jsou citací Ježíšových slov ze 14. kapitoly Janova evangelia, za správné motto v povážlivém čase a složitém kraji. Papež podle jeho slov nemá jinou úlohu než Ježíšovým jménem opakovat to, co nabízí a říká sám Kristus.

„Pokoje dosáhnu, nabídnu- li ruku ruky a svědčím-li svým životem i slovem o zdroji svého pokoje – Ježíši Kristu. Jistě se pokoje nedočkám násilím zbraní, krutostí a přezíravou nadutostí. Tento skromný, sympatický, teologicky hluboký, dobře uvážený a vybízející postoj Svatého otce byl právě natolik přiměřený, že byl velice kladně vnímán,“ domnívá poradce komise pro dialog s islámem, která působí při Papežské radě pro mezináboženský dialog.

Muslimové a svoboda svědomí

Egyptský jezuita Samir Khalil Samir z Papežského východního institutu se domnívá, že lze pozorovat pozitivní změny v reakcích muslimů na poslední útoky na postavu Mohameda. Ve srovnání s rokem 2006, kdy se objevily Mohamedovy karikatury, dnes daleko více islámských institucí a osobností vystupuje proti násilné reakci na takové incidenty.

Rozruch kolem karikatur podle něj způsobuje srážka islámské kultury s liberální kulturou západní. V té islámské chybí pojetí svobody svědomí, a proto zde můžeme mluvit o svobodě slova jen ve velmi omezené podobě. Khalil Samir připomíná, že v islámských zemích zpravidla vládnou diktatury a s nimi spojená cenzura. I proto prý tamní muslimové nemohou pochopit, že vláda Spojených států nebo Francie nemá nic společného s filmem nebo s karikaturami, které vznikly v těchto státech.

Egyptský jezuita se vyjádřil i ke kontroversnímu filmu o Mohamedovi. Sám je přesvědčen, že publikace vybraných nejkontroverznějších částí byla dobře vypočítanou provokací. Film představuje historická fakta. Je sice pravdou, že Mohamed měl 18 nebo 19 žen a vedl více než 60 válek. Nicméně způsob, jakým byla tato nezpochybňovaná fakta představená, má za cíl vyvolat v muslimském světě pobouření, domnívá se islamolog.


Zdroj: RaVat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
16.1.2024 Dialog s islámem v Ankaře
21.9.2023 Nové objevy ohledně ukrývání Židů během druhé světové války
23.3.2023 Svědectví tureckého jezuity P. Antuana Ilgita, který zažil únorové zemětřesení
12.1.2023 Alianční týden modliteb za jednotu křesťanů
24.2.2022 Náboženství a politika v muslimských společnostech



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Studentský Velehrad


Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil