Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jezuita Jacques Berthieu bude svatořečen

Středa, 17.10.2012
Řím. Papež Benedikt XVI. prohlásí 21. října v Římě sedm osobností církve za svaté. Mezi nimi bude i francouzský jezuita Jacques Berthieu, mučedník a misionář na Madagaskaru. Generální představený Adolfo Nicolás poslal při této příležitosti všem členům řádu list, v kterém ukazuje na hrdinský život tohoto řádového spolubratra.


P. Jacques Berthieu (1838-1896) byl blahořečen jako mučedník víry papežem Pavlem VI. v roce 1965 během II. vatikánského koncilu a bude kanonizován v době, kdy si připomínáme 50. výročí tohoto koncilu. „Pro Tovaryšstvo Ježíšovo je letošní rok významný díky kongregaci prokurátorů, která se konala v červenci v Nairobi,“ uvádí Nicolás ve svém dopisu. „Povzbuzeni apoštolským zápalem provincií Afriky a Madagaskaru a obnoveným vědomím našeho cítění s církví chceme s radostí přijmout svědectví našeho nového svatého.“

Jacques Berthieu se narodil 27. listopadu 1838 v zemědělské rodině ve střední Francii. Po svém vysvěcení na kněze roku 1864 nejprve devět let působil jako diecézní kněz, pak teprve v roce 1873 vstoupil do jezuitského řádu. Dva roky po skončení noviciátu pak odplul z Marseille na dva ostrovy poblíž Madagaskaru, kde studoval malgaštinu a připravoval se na misijní činnost.

Když v roce 1881 nové zákony uzavřely francouzská území jezuitům, byl mladý jezuita nucen se přesunout na Madagaskar. Nejprve pracoval v jižní části tamní vysočiny a během francouzsko-malgašské války působil na východním a severním pobřeží. Druhá válka ho hnala dál. Když v roce 1895 začalo povstání „červených šátků“ proti kolonizátorům, snažil se Berthieu dovést ohrožené křesťany pod ochranu francouzského vojska do bezpečí. Jezuitský otec se ukrýval v domě protestantského přítele, ale povstalci ho nakonec stejně dopadli.

Zmocnili se ho, svlékli mu sutanu, udeřili ho do čela mačetou a zalitého krví pak vlekli pryč. Po asi desetikilometrovém pochodu došli do vesnice Ambohitra, kde Berthieu dříve postavil kostel. Kdosi prohlásil, že Berthieu nesmí do tábora, aby ho neznesvětil. Házeli na něj kamení, až upadl na zem. Pak se mu posmívali a uřízli mu mužské orgány.

Protože se blížila noc, rozhodli se věznitelé, že jezuitu zabijí. Velitel shromáždil četu šesti mužů s puškami. Když to Berthieu uviděl, poklekl. Nabídli mu, že ho ušetří, pokud se zřekne své víry. Odmítl. Muži na něj několikrát vystřelili, ale vždy minuli. Pátý výstřel ho zasáhl, ale nezabil. Stále klečel. Usmrtil ho teprve poslední výstřel zblízka.

Roku 1916 byla poprvé otevřena otázka jeho svatořečení. Za pár desítek let byl roku 1964 tehdejším papežem Pavlem VI. prohlášen za mučedníka a poté následujícího roku blahořečen.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
7.3.2024 Oslava blahoslaveného Johna Sullivana
4.3.2024 Proces blahořečení P. Pedra Arrupeho SJ postupuje vpřed
8.8.2023 Den Brna zve návštěvníky do jezuitského kostela
29.6.2023 Svatý Petr a svatý Ignác
8.6.2023 Děkovná mše svatá při výročí svaté Pavlíny



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil