Články / Aktuality Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Českou republiku navštívil generální představený jezuitského řádu

Čtvrtek, 29.11.2012
Praha. Ve dnech 27. až 29. listopadu navštívil Českou republiku generální představený Tovaryšstva Ježíšova Adolfo Nicolás. Během svého pobytu se seznámil s aktivitami českých jezuitů a jejich spolupracovníků. Prohlédl si například olomoucké Centrum Aletti nebo školu Nativity v Děčíně. Setkal se s kardinálem Dominikem Dukou a olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.


Třídenní návštěvu České republiky zahájil generální představený setkáním s jezuity z celé provincie, které se uskutečnilo v úterý 27. listopadu v Brně. V průběhu cesty po českých zemích postupně poznával hlavní díla českých jezuitů a jejich laických spolupracovníků. Na Moravě navštívil také Olomouc, kde se seznámil s činností Centra Aletti. V Čechách zavítal kromě Prahy i do Děčína, kde se setkal s učiteli a žáky jezuitské školy Nativity. Během svých zastavení v Praze a v Olomouci navštívil také představitele české církve, kardinála Dominika Duku a olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera.

V průběhu návštěvy Nicolás předsedal dvěma slavnostním bohoslužbám pro veřejnost. První slavil v úterý 27. listopadu krátce po poledni v jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie v Brně. Do rukou generála při ní složili své poslední sliby čeští jezuité Pavel Bačo, který nyní působí v Brně, a Jiří Kovář, farář v Českém Těšíně. Ve středu 28. listopadu večer generální představený celebroval mši svatou v kostele sv. Ignáce v Praze. Po ní následovalo setkání s jezuitskými spolupracovníky, přáteli, dobrodinci a veřejností.

Adolfo Nicolás je ve svých sedmdesáti šesti letech třicátým generálním představeným Tovaryšstva Ježíšova. Svou funkci vykonává od ledna 2008. Pochází ze Španělska, ale většinu svého života strávil v Asii, kde zastával různé posty. Mimo jiné vyučoval systematickou teologii na Sophia University v Tokiu, vedl Japonskou provincii Tovaryšstva Ježíšova a moderoval Jezuitskou konferenci Východní Asie a Oceánie.

Do českých zemí přijel Nicolás poprvé. Jeho předchůdce Holanďan Peter-Hans Kolvenbach Českou republiku naposledy navštívil v říjnu 2002. Návštěva generálního představeného se konala v rámci vizitace provincií střední Evropy. Předtím zavítal ve dnech 23. až 26. listopadu na Slovensko.


Fotografie z návštěvy si můžete prohlédnout zde:
Brno, Olomouc, Praha I., Praha II., Děčín.
Foto: Don Doll SJ

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.12.2017 Svědčit o evangeliu uprostřed asijské kultury
29.10.2017 Asistent otce generála na návštěvě české provincie
23.10.2017 Generální představený jezuitů zavítal do Brazílie
14.10.2017 Jeden rok od zvolení nového otce generála
13.2.2017 P. Adolfo Nicolás se vrací na Filipíny



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil