Články / Názory Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Názory

         A     A     A

Pravda Páně vítězí!

Pátek, 21.12.2012
Malé předvánoční ohlédnutí za přelomovým koncilem

Jan Rybář

Zažil jsem během mého života tucty politických převratů u nás i ve světě, deset prezidentů, sedm papežů a osm režimů. Na co nejvíce vzpomínám? Na volbu papeže roku 1958.


Zvolen byl neznámý kardinál Roncalli. Leč jakmile jsem slyšel, že si dal jméno ostudného vzdoropapeže v dějinách církve Jana XXIII., věřte nevěřte, padl jsem na kolena. Ano, já! Ta pokora Roncalliho hned v prvním okamžiku jeho úřadu! Věděl jsem, že se od této chvíle něco v církvi hne. A hnulo: koncil, který započal roku 1962.

Od doby seslání Ducha svatého o Letnicích se snad nikdy nic většího v církvi nestalo. Srovnejme jen První vatikánský koncil, na který přijelo 700 biskupů většinou z románských zemí válcovaných kurií, a Druhý vatikánský koncil, jehož se zúčastnilo na 2500 biskupů ze 116 zemí celého světa. Tedy vpravdě světová událost!

Teolog Karl Rahner to nazval „kvalitativním skokem“, i biskupové začali mluvit bez zábran, svobodně. Papež, jejich bratr, poslouchal pozorně a pokorně. Poprvé v dějinách se katolická církev vyjádřila veřejně a úředně o jiných náboženstvích v pozitivním duchu. Unionizmus se změnil v ekumenizmus. Biskupové dostali své místo nástupců apoštolů oproti kuriálním úředníkům, i když titulovaným. Mateřské řeči národů se staly liturgickým jazykem.

Církev už není poplatná jediné kultuře Evropy. Zachvěl se tak dosud neotřesitelný římský centralizmus. Dne 13. listopadu 1964 Pavel VI. dává do dražby papežskou korunu – tiáru, staletý symbol moci a pýchy. V listopadu téhož roku v katakombách Domitilly uzavírá výkvět biskupů pakt o chudobě, rezignaci na tituly a moc. Zavazují se k prostému životnímu stylu a ke starosti o sociální spravedlnost.

Jak nutné (i když pozdní) byly tyto změny! Jako malý ministrant jsem zažil, jak porodní bába paní Pařízková asistovala u nás při každém křtu, aby překládala lidem latinské obřady! Kalich byl vyhrazen pouze kněžím, jáhnové prakticky nebyli. Bylo hříchem vstoupit do bohoslužebného shromáždění jiné církve. Papež Jan otevřel okna, aby vyvětral zatuchlé a sterilní komnaty hradu církve a otevřel je světu. Ano, vždyť už Ježíš kdysi řekl: „Pravda vás osvobodí!“


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
20.3.2024 Ekumenická bohoslužba při druhém výročí války na Ukrajině
28.2.2024 Pomoc ukrajinským uprchlíkům
22.2.2024 Výstava Křesťanský demokrat JUDr. Bedřich Hostička
18.10.2023 Sběr zimního vybavení
28.8.2023 Neodůvodněná agrese proti jezuitům v Nikaragui pokračuje



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil