Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Barokní jezuitské Klatovy 2013

Čtvrtek, 11.4.2013
Klatovy. Již 7. ročník Barokních jezuitských Klatov se uskuteční o posledním dubnovém víkendu v prostorách Městské knihovny a v jezuitském kostele v Klatovech, letos poprvé i přímo v katakombách, v Chanovicích a v Hrádku u Sušice.


Stěžejní částí této akce bude historická konference, ale také tradiční bohoslužby slavené jako duchovní vzpomínka na pohřbené v klatovských katakombách. Mše doprovodí hudební skladby z období, kdy v Klatovech působili jezuité (1636–1773). Kolegium pro duchovní hudbu letos vybralo díla Haydnova a Monteverdiho, jež umocní kázání, která pronesou plzeňský biskup František Radkovský a nový provinciál českých jezuitů Josef Stuchlý.

Letošní ročník je symbolicky věnován dvěma mužům, jejichž jména a osudy jsou spjaty s klatovským regionem. Tím prvním je sv. Jan Nepomucký, jeden z nejznámějších českých světců, od jehož umučení letos uplynulo 620 let. Tím druhým, pro Klatovy však neméně významným, je Albert Chanovský, jezuita a misionář, který je jedním z otců zakladatelů klatovské jezuitské koleje, kde také 16. května 1643 zemřel a byl pohřben. Jeho ostatky jsou dodnes umístěny na čestném místě v klatovských katakombách. Na tyto dvě postavy českých dějin se zaměří historické konference, která se bude konat v sobotu 27. dubna ve společenském sále Městské knihovny v Klatovech, nejstarší části bývalé jezuitské koleje.

Předehrou konference bude páteční program. Ve velké kryptě katakomb se uskuteční Hádání husity s jezuitou, které předvede manželský pár historiků prof. Petr Čornej s doc. Ivanou Čornejovou. Barokním zpěvem jej doprovodí Fred Plantinga z holandského Heemskerku. Manželé Čornejovi upravili své výjimečné „hádání“ tak, aby diváci mohli nahlédnout do myšlenkového světa gotiky a baroka. V pátek se však uskuteční i dvě "jezuitské misie", jež formou přednášek inspirovaných životem a dílem Alberta Chanovského, vykonají současní jezuité – P. Petr Havlíček v Chanovicích a P. František Hylmar v Hrádku u Sušice. Součástí programu bude i návštěva Svéradic, kde se Albert Chanovský narodil a setkání představitelů města Klatovy a obcí, které se na programu podílejí. V Chanovicích se přednáška bude konat v areálu zámku, v Hrádku v zámecké kapli sv. Valburgy.

Historická konference

Během historické konference, která začne v 9 hodin, pak bude prof. Petr Čornej hovořit o Václavu IV. a jeho dvou Janech (Janu z Jenštejna a Janu z Nepomuka). Účastníci konference s ním nahlédnou do bouřlivé doby konce 14. století, kdy si svým životem nebyl jist ani biskup a možná ani sám král. Na druhý život Johánka z Pomuku jako světce baroka se ve své přednášce zaměří prof. Vít Vlnas. Dr. Martin Svatoš se bude věnovat jezuitským misiím v českých zemích v 17. a 18. století. Na to naváže vystoupení mgr. Petra Havlíčka o Albertu Chanovském. Závěr pak zajistí prof. Marie-Elisabeth Ducreaux a doc. Ivana Čornejová dvěma přednáškami na téma Zbožné Čechy z francouzské perspektivy a Jezuité a Jan Amos Komenský. I profesorka Ducreaux, přední francouzská historička a nositelka čestného doktorátu Karlovy univerzity, bude vystupovat česky.

Završením klatovského programu bude nedělení vystoupení herce Miroslava Částka. Ve velké kryptě katakomb uvede své představení Následování Krista inspirované slavnou knihou Tomáše Kempenského. Dílo, které vzniklo na počátku 15. století, je po staletí nesmírně populární a po Bibli se stalo nejvydávanější knihou. Protože Tomáš Kempenský byl inspirací i pro zakladatele jezuitského řádu Ignáce z Loyoly, je představení Následování Krista vhodnou duchovní a kulturní tečkou za programem Barokních jezuitských Klatov 2013.

Na dubnový program naváže koncem června slavnost připravovaná spolu se sdružením Klatovských karafiátníků. V tamějších katakombách 25. června bude pojmenován nově vyšlechtěný druh vzácného klatovského karafiátu jménem Alberta Chanovského.


Detaily programu, anotace vystoupení, informace o přednášejících, časové schéma programu a mnoho dalších informací naleznete na www.katakomby.cz a na www.kk2010.cz.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2019 Barokní jezuitské Klatovy 2019
25.4.2018 Dvanáctý ročník Barokních jezuitských Klatov
1.5.2017 Barokní jezuitské Klatovy již pojedenácté
13.4.2017 V Klatovech se bude diskutovat o duchovním i světském cestování
26.4.2016 Ohlédnutí za jubilejním ročníkem Barokních jezuitských Klatov



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil