Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Velehradské dialogy 2013 – podruhé

Pátek, 12.4.2013
Velehrad. Druhým letošním setkáním bude ve dnech 14.–16. dubna pokračovat diskusní fórum začínajících teologů nazvané „Velehradské dialogy 2013“. Tentokrát se skupina doktorandů z České republiky a Slovenska sejde v olomouckém Centru Aletti, aby se zabývala otázkou vztahu křesťanské tradice/tradic a misijní povahy církve.


Pod mottem „Jděte… a předávejte to, co jste sami přijali": Živá tradice v misijním imperativu, se k přednáškám, workshopům a diskusím sejdou studenti doktorských studijních programů z katolických teologických fakult univerzit v Českých Budějovicích a v Olomouci, z Evangelické a Husitské teologické fakulty UK v Praze a z řeckokatolické bohoslovecké fakulty PU v Prešově. Navážou tak na své únorové setkání, kdy se věnovali ekologickým a kulturním výzvám křesťanské teologii.

Celá iniciativa, která vzešla z okruhu doktorandů Katedry pastorální a spirituální teologie CMTF UP v Olomouci pod vedením prof. Pavla Ambrose, se vyznačuje ekumenickou otevřeností a snahou vstoupit do dialogu s otázkami, které teologii adresuje současné dění v církvích i ve společnosti. Za tímto účelem účastníci „teologické dílny“ vypracovali a přijali za své metodologické principy, podle nichž ve svých rozhovorech postupují. Cílem je učit se rozlišovat imperativy Ducha, který dnes hovoří k církvím jak skrze své působení v pluralitě křesťanských tradic, tak uprostřed světa.

„Velehradské dialogy 2013“, spočívající v sérii čtyř tematicky ucelených odborných seminářů, jsou součástí řešení dvouletého grantového projektu „Cyrilometodějské dědictví – lokální / univerzální“ výše zmíněné katedry olomoucké teologické fakulty.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
17.1.2024 Týden modliteb za jednotu křesťanů
24.7.2023 Velehradský unionismus
22.5.2023 Přijďte na Absolventský Velehrad 2023
8.7.2021 Přednáška "O letošních jubilantech Ludmile a z Nepomuka Janu"
30.6.2021 Výstava „Po stopách sv. Cyrila a Metoděje“



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil