Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jezuitští spolupracovníci slaví výročí

Pátek, 26.4.2013
Řím. Letošního roku si laičtí spolupracovníci jezuitů připomínají 450. výročí od založení první mariánské družiny, společenství laiků, kteří působili při jezuitských kolejích a žili ignaciánskou spiritualitu. Moderními nástupci mariánských družin jsou dnešní Společenství křesťanského života, která jsou rozšířena po celém světě. Římských oslav, jež připadají na tento víkend, se zúčastní také generální představený řádu, P. Adolfo Nicolás SJ.


S laiky jezuité spolupracovali již od schválení Tovaryšstva Ježíšova papežem Pavlem III. roku 1540. Při různých apoštolských činnostech, ať už šlo o lidovou katechezi, výuku mládeže či práci s chudými a lidmi na okraji společnosti, kolem sebe shromažďovali mladé muže, kteří chtěli žít stejnou spiritualitu jako jezuité.

První mariánská družina, zv. prima primaria („úplně první“), byla založena právě před 450 lety, roku 1563, při Římské koleji. Vlámský jezuita Jean Leunis SJ tehdy kolem sebe shromáždil žáky této římské jezuitské univerzity, aby ještě hlouběji přispěl k rozvoji jejich „zbožnosti a vědy“. Mladí lidé brzy začali žít intenzivním životem ve společenství, usilovali o jednotu života a víry v osobním vztahu k Ježíši Kristu a snažili se objevit své osobní povolání v církvi a ve světě. Prvního ledna 1564, o slavnosti Matky Boží Panny Marie, se tato skupina studentů svěřila pod ochranu Panny Marie a společenství se začalo říkat mariánská družina či mariánské bratrstvo.

Tato společenství se brzy stala velmi oblíbenými. Od roku 1565 zakládal Leunis družiny při jezuitských kolejích v dalších italských městech a roku 1574 vznikly první družiny také na území Německa. V českých zemích založil první družinu sv. Edmund Kampián SJ, a to roku 1575 v Praze. V brzké době působily mariánské družiny při každé jezuitské koleji a později začaly vznikat také mimo univerzitní prostředí. V jednom městě často působilo hned několik družin a jejich členové se dělili podle příslušnosti k různým společenským stavům (gymnazisté, akademici, šlechta, měšťané, umělci, učitelky apod.). Za hlavu všech družin papež Řehoř XIII. roku 1584 potvrdil římskou družinu, která měla zaručovat jednotu a pravost hnutí. Členové družin se řídili zásadami jezuitských konstitucí, pravidelně vykonávali duchovní cvičení a usilovali nejen o vlastní zdokonalení, ale také o duchovní prospěch druhých lidí.

Mariánské družiny neustaly ve své činnosti ani po zrušení jezuitského řádu roku 1773. Po jeho obnovení roku 1814 se jejich vedení dříve či později opět ujali jezuité. Po Druhém vatikánském koncilu (1962-1965) byla snaha transformovat mariánské družiny za účelem aggiornamenta na takový typ společenství, který by lépe odpovídal potřebám dnešní doby. Byl zvolen také nový název společenství: Společenství křesťanského života (SKŽ), ve světě známé jako Christian Life Community (CLC) či Comunità di Vita Cristina (CVX). SKŽ definitivně schválila Papežská rada pro laiky roku 1990.

Dnes SKŽ působí v několika desítkách zemí po celém světě. Jednotlivá národní SKŽ se sdružují do světového SKŽ. Jejich členové se v duchu ignaciánské spirituality snaží hledat a nacházet Boha a sloužit mu ve všech každodenních činnostech svého běžného života, v práci, studiu, rodině apod. Kromě toho se věnují nejrůznějším apoštolským aktivitám, podle potřeb a možností místní církve. Členové jednotlivých národních SKŽ se pravidelně scházejí na národních i celosvětových setkáních. Světové setkání se letos uskuteční od 30. července do 8. srpna v Libanonu. Jeho téma zní „Od našich kořenů až na hranice světa“ a reflektovat bude právě 450. výročí existence laických ignaciánských společenství.

Při příležitosti jubilejního roku ignaciánských hnutí se v měsíci dubnu konala „evropská pouť“ SKŽ. Po prvních třech zastaveních v Belgii, Švýcarsku a Francii pouť vyvrcholí o tomto víkendu v Římě posledním čtvrtým zastavením – národním setkáním členů italských CVX. Program zahájí konference „Laici a ignaciánská spiritualita mezi historií a budoucností“, na které vystoupí například Daniela Frank, prezidentka světového SKŽ, či P. Antonio Spadano SJ, ředitel italského jezuitského periodika La Civiltà Cattolica. V sobotu 27. bude následovat pouť po stopách sv. Ignáce v Římě, během které mladí lidé z římského společenství Živých kamenů účastníkům setkání přiblíží místa, kde žil a působil sv. Ignác a jeho první druhové, a den zakončí slavnostní koncert. V neděli oslavy završí společné slavení eucharistie, které bude předsedat jezuitský generál P. Adolfo Nicolás SJ. Mše svatá se bude slavit v kostele sv. Ignáce, v chrámu Římské koleje, při které prima primaria před 450 lety vznikla.


Bližší informace o dějinách mariánských družin a SKŽ naleznete zde a zde

Foto: CLC Australia

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil