Články / Aktuality Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Jezuita Lach se stane biskupem na začátku června

Čtvrtek, 2.5.2013
Prešov. Mladý jezuitský kněz Milan Lach, kterého 19. dubna papež František jmenoval pomocným biskupem Řeckokatolického arcibiskupství v Prešově, přijme biskupské svěcení v sobotu 1. června 2013 při liturgii od 10 hodin v bazilice v Ľutině. K nové službě bude ustanoven vkládáním rukou neboli chirotonií, jak je tomu již od apoštolských dob.


Když se dozvěděl o jmenování, zmocnil se ho pocit nehodnosti, svěřil se v rozhovoru pro Jesuit.cz. Hlavou mu táhla obava z budoucnosti, ale hned i vnitřní pokoj, že je to něco, co ho přesahuje, co už není jen jeho věcí a jeho životem, ale týká se také "lidí, ke kterým je třeba vykročit a naslouchat jim, naslouchat jejich radostem a starostem, dávat jim naději na cestě ke štěstí, kterým je Bůh."

Milan Lach se dlouho angažoval v dialogu mezi křesťanským Východem a Západem. Přesvědčil se o tom, že o co více je v lidech nevědomosti, o to víc rostou i předsudky. "Poznání druhého, poznání neznámého zbavuje člověka strachu. To platí i v případě křesťanského Západu v Evropě. Má šanci přežít, když bude znovu naslouchat i své druhé části – křesťanskému Východu, jeho spiritualitě, liturgii, vnímání krásy a podobně, a to bez předsudků, jako svému bratru. Jen tak spolu můžeme něco vykonat," říká mladý slovenský jezuita.

Od 1. června by měl být k dispozici arcibiskupovi Jánovi Babjakovi v prešovské archieparchii. Ta má za sebou velmi pohnutou historii. Katolíky východního obřadu na Slovensku a v Čechách zahrnovala Mukačevská eparchie, která byla ustanovena v roce 1818 papežem Piem VII. Po vzniku Československa byla oddělena Prešovská eparchie a stala se řeckokatolickým biskupstvím pro řeckokatolíky v Československu. V roce 1950 ovšem byla tato církev pod diktátem komunistické strany násilně zrušena a nucena se připojit k pravoslavné církvi.

Navzdory perzekuci zachovala většina věřících, kněží a biskupů věrnost papeži. V roce 1968 byla Řeckokatolická církev obnovena. Zároveň byla vyhlášena Prešovská eparchie, která se po rozdělení Československa stala diecézí pro Slovensko. Když byla v roce 1995 vyhlášena východní provincie Slovenska, byla jí podřízena i eparchie východního obřadu v Prešově. V roce 2008 se řeckokatolická provincie stala samostatnou a metropolitní archieparchií.

"Těší mě, že se po 18 letech vrátím na místa, odkud pocházím. Těším se na lidi, kteří mají na východním Slovensku svou mentalitu, zpěv, veselost a originalitu. Obávám se jen nepochopení, ale i to patří asi k životu," dodává oddaně budoucí pomocný biskup.


(jar)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
11.4.2024 Peter Dubovský SJ se stal členem Evropské akademie věd a umění
9.4.2024 Slovenští jezuité mají nového jáhna
25.1.2024 Sté výročí narození kardinála Jána Chryzostoma Korce SJ
22.1.2024 Rok Tomáše Munka
28.2.2023 Uvedení děkana jezuitské Teologické fakulty Trnavské univerzity v Bratislavě



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil