Články / Aktuality Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

V Kolíně se setkali provinciálové ze střední a východní Evropy

Pátek, 10.5.2013
Kolín. Pravidelné setkání představených provincií asistence střední a východní Evropa, tzv. ECO Meeting, se letos uskutečnilo v českém Kolíně. Ve dnech 7. až 10. května hostil tamní exerciční dům představené třinácti provincií a tří nezávislých regionů, Rumunska, Ruska a Ukrajiny. Setkání se zúčastnil také asistent otce generála pro střední a východní Evropu, P. Severin Leitner SJ z rakouské provincie, a prezident konference evropských provinciálů, P. John Dardis SJ z Irska.


Bohatý program zahájilo představení jednotlivých provincií. Poté se účastníci věnovali aktuálním otázkám řízení provincií a procesům strategického plánování a představili si plány, které vznikly v maďarské a maltské provincii. Hovořili také o společných celoevropských místech formace, specializovaných na výuku filozofie či teologie, i o možnostech koordinace vzájemné finanční podpory na poli vzdělávání scholastiků (tzv. arca seminarii).

Významným tématem letošního setkání, které se netýkalo pouze naší asistence, ale celého Tovaryšstva, byla restrukturalizace a optimalizace forem řízení řádu, která by reflektovala výrazné rozdíly v počtech členů jednotlivých provincií. Na popud otce generála účastníci rovněž společně hledali konkrétní jména specialistů na poli intelektuálního apoštolátu a pastorace migrantů, odborníky v oblasti psychologie, sociologie či filozofie, kteří by v případě potřeby byli k dispozici celému řádu.

Představení jednotlivých provincií se také vzájemně informovali o aktuálně připravovaných akcích. Například P. Peter Bujko SJ ze Slovenska představil středoevropský MAGIS, ignaciánský program pro mladé, který se uskuteční v červenci na Slovensku a v Maďarsku jako předprogram Národního setkání mladých v Ružomberku. Rakouský provinciál P. Gernost Wisser SJ informoval o oslavách 450. výročí příchodu jezuitů do Vídně roku 1563. Hlavní program je připraven na víkend 7. až 9. června. Jeho součástí bude řada workshopů na nejrůznější témata, ale i slavnostní mše s otcem generálem P. Adolfem Nicolásem SJ v neděli 9. června od 10:15 v dómu sv. Štěpána ve Vídni.

V programu nechyběla ani neformální večerní posezení, při kterých měli účastníci možnost se blíže poznat a prohloubit vzájemnou spolupráci, a poznávání historických míst českých zemí. Ještě před zahájením setkání navštívil P. Severin Leitner SJ Velehrad a Svatý Hostýn, aby se blíže seznámil s činností jezuitských komunit na těchto dvou významných moravských poutních místech. Oficiální program setkání byl zahájen společnou procházkou po Praze a završila jej návštěva Kutné Hory. Zde si účastníci prohlédli mimo jiné chrám sv. Barbory, dříve spravovaný jezuity, jež v tomto městě působili v letech 1626 až 1773 a vybudovali zde rozsáhlou kolej.

Českou provincii na setkání prezentoval její nový představený, P. Josef Stuchlý SJ, který byl do svého úřadu uveden 3. února 2013. Stále více aktuální se podle stává otázka restrukturalizace řádu. „Uvědomil jsem si, že změny, které s sebou přináší restrukturalizace, jsou známkou životnosti Tovaryšstva. Tovaryšstvo je jako tělo, které jako celek reaguje na změny ve svých jednotlivých částech, v počtech jezuitů v provinciích, v různých dílech. Samozřejmě, když se tělo mění a začne se zatěžovat nějaká jeho jiná část, tak to bolí a ještě nějakou dobu bolet bude, ale je to projev toho, že jsme živí, že nepatříme někam do muzea, ale že žijeme,“ prozrazuje své dojmy ze setkání představený české provincie.

Setkání provinciálů středo- a východoevropské asistence se koná pravidelně každý rok na jaře. Zatímco loni se uskutečnilo na Slovensku, příští rok v květnu je po České republice bude hostit slovinská provincie a její hlavní město Lublaň. Představení provincií se však letos sejdou ještě jednou, a to v říjnu na setkání konference evropských provinciálů. To se pravidelně koná každý rok na podzim a letos se uskuteční v libanonském Bejrútu.


Fotografie ze setkání si můžete prohlédnout tady.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.5.2018 Jezuitští provinciálové ze střední a východní Evropy se setkali ve Vilniusu
31.10.2017 Evropští provinciálové zahájili nové procesy rozlišování
6.1.2015 Čeští jezuité diskutovali o situaci své řádové provincie
25.1.2014 Novým provinciálem rakouských jezuitů se stane P. Bernhard Bürgler SJ
26.10.2013 Jediná cesta k míru vede skrze setkávání a dialog



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil