Články / Aktuality Dnes je 19. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Argentinský jezuita Scannone učil papeže řečtinu

Úterý, 21.5.2013
Praha. Na krátkou návštěvu do české metropole přiletěl 16.-23. května argentinský jezuita P. Juan Carlos Scannone. Specialista na teologii osvobození a filozofii kultury se mimo jiné podělil i o své vzpomínky na dobu, kdy učil v padesátých letech minulého století dnešního papeže Františka klasické jazyky a literaturu.


"Poznal jsem Bergoglia v roce 1956, kdy začal jako seminarista diecéze Buenos Aires studovat jazyky, literaturu a rétoriku," vzpomíná Scannone. Byť nepatřil k premiantům, byl prý velmi dobrým a pracovitým studentem. "Později jsme spolu bydleli několik měsíců před mým odjezdem na studia do Evropy," pokračuje argentinský jezuita. "Když jsem o několik let později v San Miguel vyučoval filozofii, otec Bergoglio mě několik let duchovně doprovázel."

Bývalý profesor filozofie na fakultě v San Miguel dnes řídí Institut filozofických studií a je poradcem komise pro spravedlnost a solidaritu Konference biskupů Latinské Ameriky a Karibiku. Nečekal, že jeho spolubratra zvolí papežem. Předpokládal, že kardinálové zvolí někoho mladšího, i když podle některých informací měl Bergoglio značný počet hlasů už v předchozím konkláve. Vysvětluje si to tím, že měl mezi biskupy dobré jméno od synody v Římě v roce 2001, kdy převzal roli hlavního relátora. Latinskoameričtí biskupové mu dokonce důvěřovali natolik, že jej na svém setkání v Aparecidě v roce 2007 zvolili předsedou komise pro redakci závěrečného dokumentu o „pastorační konverzi“ latinskoamerické církve.

"Papež František je především člověk, který se modlí. I jeden z biskupů, kteří ho znají, mi na základě zkušenosti ze společných setkání potvrdil, že je to člověk hluboce duchovní," říká emeritní profesor Scannone. Jeho další předností je prý i to, že má blízko k prostým lidem, je lidský a velmi přátelský, zároveň však velmi rozhodný. "Jako profesor filozofie ho znám z jeho vztahu k filozofii a teologii osvobození," pokračuje argentinský jezuita. I když podle jeho slov teologem osvobození není, spíše razí argentinskou cestu "teologie lidu", která vychází z lidové zbožnosti.

Profesor Scannone se nerad vrací k děsivému období vojenské diktatury, kdy přišly o život desítky tisíc lidí. "Bergoglio jako provinciál a později jako rektor koleje San Miguel pomáhal a poskytoval útočiště lidem v nebezpečí a ohrožení," odkrývá vzdálenou minulost bodrý Argentinec. Zároveň připomíná kauzu unesených jezuitů Orlanda Yoria i Franze Jalicse, které se Bergoglio spolu s místním biskupem snažil osvobodit. Mladé jezuity údajně uneslo námořnictvo pro podezření ze spojení s odbojem. Franz Jalics se dlouhou dobu domníval, že měl na jeho věznění podíl i jeho představený Bergoglio. "Později se dozvěděl, že to tak nebylo a koncem devadesátých let se s tehdy již arcibiskupem Buenos Aires veřejně objal a sloužil s ním mši svatou," popisuje argentinský jezuita, jak proběhlo usmíření obou spolubratří.

I jako arcibiskup Bergoglio vedl velmi prostý život a věnoval velkou pozornost pastoraci v nejchudších čtvrtích. "Například u jednoho z hlavních buenosaireských nádraží nechal postavit velký stan, kde byli během pracovních dní lidem k dispozici kněží a pastorační pracovníci," oceňuje po letech Scannone. Tehdejší arcibiskup Bergoglio se prý také angažoval v mezináboženském dialogu a podporoval dobré vztahy zejména mezi židy a muslimy. "Volba jména sv. Františka znamená nejen přednostní volbu pro chudé a obnovu církve, ale jistě také to, že papež bude usilovat o pastorační konverzi světové církve," neskrývá svou naději argentinský jezuita.


Celý rozhovor, který připravil František Hylmar SJ, vyjde v příštím čísle bulletinu Jezuité.
Foto Petr Vacík SJ.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.1.2024 Chvilka nad Fiducia supplicans
25.10.2023 Směrem k církvi, která se modlí, je pokorná a naslouchá
23.10.2023 Pro naši hlubší účast na synodě ještě není pozdě
19.10.2023 Synodální církev od nejstarších křesťanských komunit až po současnost
11.10.2023 Duchovní cvičení před zahájením synody



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil