Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Obnova zapomenuté jezuitské rezidence na Trutnovsku

Sobota, 22.6.2013
Trutnov. Skupina nadšenců v čele s Ondřejem Vašatou z Vlastivědné společnosti Krkonoš a Podkrkonoší usiluje o obnovu bývalé jezuitské rezidence ve Starém Rokytníku na Trutnovsku. Ze zchátralé barokní budovy, která pochází z poloviny 18. století, zbyly jen základy a části obvodové zdi. Okolí vypadá jako smetiště.


Zřícenina stojí na malém návrší naproti kostelu sv. Šimona a Judy v bývalém panství Žireč, které v letech 1635 a 1636 přešlo do vlastnictví jezuitů z koleje u sv. Anny ve Vídni. Rezidence vznikla po roce 1740 jako letní sídlo, které řád využíval až do svého zrušení v roce 1773. Poté budova ještě několik let sloužila jako škola, než na počátku 19. století vyhořela a už nebyla nikdy obnovena.

Vlastivědná společnost Krkonoš a Podkrkonoší, která sdružuje historiky, archiváře a další zájemce o historii regionu, se rozhodla památku zachovat. V polovině května v místě bývalé rezidence uspořádali brigádu, při které se podařilo uklidit smetiště a zlikvidovat křoviny či náletové dřeviny kolem zbytků barokní budovy. Cílem místních nadšenců je uvést zříceninu do takového stavu, v jakém byla na počátku 20. století. Informační tabule by mohla v budoucnu návštěvníky Starého Rokytníka upozorňovat na tuto pozapomenutou památku.

"Tento okres má dost bývalých jezuitských památek," říká jezuita Jan Rybář, který v tomto regionu působí. Kromě trosek rezidence v Rokytníku to je zachovalý zámek a bývalá jezuitská rezidence v Žacléři, velká budova farního úřadu v Bernaticích nebo rezidence v Žirči, která slouží červenokostelecké pobočce katolické charity jako Domov sv. Josefa pro nemocné s roztroušenou sklerózou. Bývalá rezidence v Dubenci je zase nyní krásným hotelem.

"Na hlavním náměstí v Trutnově má česko-portugalskou pamětní desku P. Samuel Fritz, zdejší rodák a jezuitský misionář v Peru a jinde, který popsal jako první tok Amazonky a pořídil její přesnou mapu," připomíná Jan Rybář.


Více na stránkách Trutnovinek

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
22.8.2013 Uherskohradišťská jezuitská kolej už rok slouží městu
5.9.2011 Objeveny ostatky patronky města Jičína
12.7.2011 Přednáška o jezuitovi Janu Krausovi z Jičína
1.7.2011 Najde chátrající jičínská kolej konečně uplatnění?
27.6.2011 Pouť k ikoně Panny Marie Rušánské



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil