Články / Aktuality Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

K obnově varhan v kostele sv. Ignáce lze přispět i adopcí píšťaly

Pondělí, 8.7.2013
Praha. Druhá fáze rekonstrukce historických varhan v kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí v Praze se blíží ke svému cíli. V rámci projektu obnovy varhanního stroje nabízí duchovní správa při kostele sv. Ignáce možnost symbolicky adoptovat některou z obnovených píšťal anebo také celý rejstřík. Za pomoci dárců zapojených do projektu adopce píšťal bude rekonstrukce varhan dokončena ještě v tomto roce.


Během druhé fáze rekonstrukce, která probíhá od února 2011, jsou v proslulé varhanářské dílně Kánský – Brachtl v Krnově – Krásných Loučkách postupně obnovovány jednotlivé části varhanního stroje, mimo jiné i jeho píšťalový fond, který je společně s varhanní skříní a hracím stolem památkově chráněn. Historické varhany z roku 1912, které jsou dílem varhanáře Emanuela Štěpána Petra, mají celkem padesát rejstříků a 3100 píšťal.

Když byly varhany v roce 1988 kvůli špatnému stavu demontovány, byly kovové i dřevěné píšťaly pečlivě uloženy v prostorách kostela. I přesto však došlo k poškození některých z nich, a proto musel být při obnově varhan rekonstruován i jejich píšťalový fond. Některé kovové píšťaly byly vyklepány do původního stavu, většina z nich byla zbavena cínového nátěru, prospektové píšťaly pak byly pořízeny nové. U dřevěných píšťal došlo k drobným retuším; píšťaly byly také opatřeny chemickým nátěrem proti červotoči.

Projekt adopce píšťaly

Duchovní správa při kostele sv. Ignáce nově přichází s možností finančně podpořit obnovu varhan symbolickou adopcí některé z píšťal či celého rejstříku. Rozložení a druhy píšťal a rejstříků, stejně jako aktuální stav adopce jsou zachyceny ve zvláštní tabulce.

Zájemce o to stát se „kmotrem“ některé z píšťal může na adopci přispět různou finanční částkou, od 500,- Kč až po 6000,- Kč. Příslušný finanční obnos je možno přímo v kostele vložit do kasičky společně s lístkem, který bude obsahovat označení vybrané píšťaly (např. I. manuál, principál 8´, C), jméno, adresu a telefon či e-mail dárce. Adopce je možná i převodem na účet (č. účtu 5078551307/4000, variabilní symbol 19132013) a zasláním údajů o dárci na adresu kostela (Varhany, Ječná 2, 120 00 Praha 2) či na e-mail ignac(zavináč)jesuit.cz. Anebo také osobně v sakristii, kde rektor kostela P. Josef Čunek SJ zájemcům o adopci poradí s nejvhodnějším způsobem pomoci.

Na základě vybrané píšťaly vystaví duchovní správa kostela pamětní list se jménem dárce i označením píšťaly a také potvrzení o daru pro odpis z daní.

První část obnovených varhan je již v kostele

První část obnovených varhan přivezla firma Kánský-Brachtl do kostela již 22. května 2013. Jedná se o hlavní měch, který bude zásobovat nástroj vzduchem, a zrestaurované horní části barokní varhanní skříně. Všechny přivezené části byly vytaženy na kůr, kde byly pečlivě uloženy.

Ve varhanářské dílně v Krnově – Krásných Loučkách již na převoz čeká zrestaurovaná varhanní skříň se vzdušnicemi všech tří manuálů a pedálu a píšťalami. Hotovy jsou již také Barkerovy páky pro všechny manuály a pedál a pedálnice. Až na malé detaily je již zcela dokončen také hrací stůl včetně paměťového zařízení registratury Setzer.

Z Krnova do Prahy bude nástroj převezen počátkem srpna. V týdnu od 5. do 10. srpna bude navážena barokní skříň, která bude na kůru sestavena a pak bude osazena barokními řezbami a plastikami. Po osazení dekorací restaurátoři vyretušují případná poškození, která mohou vzniknout převozem či osazováním ozdob. Pak nastoupí varhanáři, kteří do skříně osadí samotný nástroj.

Slavnostní předání obnovených varhan je plánováno na čtvrtek 17. října. V tento den památky svatého mučedníka Ignáce z Antiochie budou varhany při večerní mši svaté slavnostně požehnány pražským arcibiskupem Dominikem Dukou. Po této inauguraci budou "kmotři" píšťal moci slyšet zvuk svých adoptovaných píšťal vždy po večerní mši svaté. Píšťaly budou také viditelné ve skříni varhan.


Bližší informace o obnově varhan v kostele sv. Ignáce se můžete dozvědět na webových stránkách Varhany pro Ignáce.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.8.2023 Ze slavnosti svatého Ignáce v pražském jezuitském kostele
7.6.2023 Program Noci kostelů na dvoře jezuitské rezidence
16.4.2023 Jak se modlit s Písmem svatým
2.3.2023 Pomoc Ukrajině v aktuální situaci
27.12.2022 Poutní slavnost v pražském kostele svatého Štěpána



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil