Články / Nové knihy Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Nové knihy

         A     A     A

Nakladatelství Cesta vydalo další deník poutníka Lízny

Pátek, 19.7.2013
Známý český jezuita se tentokrát vydal do Vadsteny

Marek Janás

Pouť za sv. Brigitou Švédskou do Vadsteny. Tak se jmenuje další deník z putování českého jezuity Františka Lízny napříč Evropou. Tentokrát to byla pouť ze sv. Hostýna do švédské Vadsteny, kde spočívají ostatky sv. Brigity Švédské. Cesta trvala 45 dní. P. František ušel pěšky 1145 km a zbývajících 526 km plul lodí.


Podobně jako ve svých předchozích knihách nepíše příliš o svých myšlenkách nebo rozhovorech s lidmi, ale krátkým strohým způsobem popíše situaci, člověka, zvíře nebo místo a ponechá na čtenáři, aby se svou představivostí ocitl sám na místě, aby sám viděl, vnímal, slyšel, cítil, dotýkal se. Čtenář se ponoří do minimalistického světa a vtělí se do poutníka. To, co zakouší, může být smutek, bolest, radost a také překvapení. Takové prožitky přibližují slova jako smutek, kříž, kokrhání kohouta, zvony, fara, kostel, kněz, pláč a vytrvale.

Pro míjené lidi může být poutník nenápadnou přehlédnutelnou postavou, která se stává někdy nezvaným hostem, postavou rušící soustředění ze sledování Olympijských her v Londýně, anebo naopak příležitostí, jak si uvědomit, že přijetí poutníka je nádherný dar od Boha. Poutník se stává příležitostí k tomu, aby se uspořádal piknik.

Četba knihy nám může připomínat obrazy Pietera Bruegela, na kterých se malíř snaží zachytit přehlédnutelnou přítomnost svaté rodiny mezi lidmi. Současně nám četba knihy může připomenout Lynchův Příběh Alvina Strighta. Tento komorní snímek vykresluje pokornou dlouhou cestu starce na sekačce na trávu, aby se viděl se svým bratrem a před smrtí se usmířil.

Musím se přiznat, že do dnešního dne neznám nejhlubší důvod nebo důvody, proč P. František tyto poutě začal podnikat. U jedné si jsem jist, že to byla forma pokání. Ale další? Možná, že to vědí vylosovaní lidé, za které se P. František na cestě modlil. Možná, že to ví tučné polské krávy, které si ho po cestě zvědavě prohlížely anebo kočka, která si k ránu na Františkovy nohy lehla, a on si zpočátku myslel, že je to štěně. Možná, že odpověď jednou bude znát malý stromeček v lese mezi Nyköpingem a Stavsjöbrukem, ze kterého možná vyroste velký strom. Možná, že důvody naznačují verše na konci knihy, kterými „dočasné hledí na nedokončený příběh do konce časů až přijde den Omega“.


Knihu lze objednat ZDE


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
23.4.2024 Ježíš
19.6.2023 Zapal svět
16.6.2023 Zlatá nit
6.6.2023 Ignaciánská spiritualita a tradice Východu
28.3.2023 Jezuitský návod na rozlišování



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil