Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Na Velehradě zazněl varhanní koncert ke cti Ignáce z Loyoly

Úterý, 30.7.2013
Velehrad. V den, kdy si církev připomíná svátek zakladatele jezuitského řádu, se ve velehradské bazilice od 19 hodin konal Varhanní koncert ke cti sv. Ignáce z Loyoly.


Na nově zrekonstruovaných varhanách zahrála Ludmila Macková díla takových tvůrců, jako je například Francois Couperin, Johann Sebastian Bach, Louis Vierne nebo Maurice Duruflé.

Akci pořádala Římskokatolická farnost Velehrad v rámci oficiálního celoročního programu při příležitosti 1150. výročí od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Vstupné je dobrovolné.

Ludmila Macková vystudovala konzervatoř P. J. Vejvanovského v Kroměříži v oboru hra na varhany pod vedením MgA. Ester Moravetzové. Nyní studuje Janáčkovu akademii múzických umění v Brně také v oboru hra varhany u MgA. Pavla Černého. Jako korepetitorka působila ve sboru Cantica Leticia ve Zlíně včetně zahraničních koncertů a v roce 2010 doprovázela při koncertech také německý sbor. Již několik let hraje při bohoslužbách na varhany v kostele sv. Mořice a sv. Jana Křtitele v Kroměříži, vypomáhá také na Velehradě, kde doprovázela na varhany celonárodní pouť 5. července vysílanou Českou televizí a rozhlasem.

Macková vystupovala s hudebními tělesy jako například Filharmonie Bohuslava Martinů Zlín či skupinou Hradišťan. Účastnila se varhanních kurzů pod vedením Leo van Doeselaar, Jaroslava Tůmy, Stefana Engelse, Theo Jelemmy, Erwina Wiensinga, Erica Lebruna a dalších. Ve školním roce 2012/2013 studovala varhany na Maastricht Academy of Music v Nizozemí pod vedením Marcela Veheggena a Hanse Leenderse. Vystupovala na hudebních festivalech jako Forfest Czech republic nebo L’Orgue v Nizozemském Maastrichtu. V roce 2011 získala 3. místo na soutěži konzervatoří „Bachův varhanní podzim“.


Více na www.velehradinfo.cz

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
17.1.2024 Týden modliteb za jednotu křesťanů
24.7.2023 Velehradský unionismus
22.5.2023 Přijďte na Absolventský Velehrad 2023
8.7.2021 Přednáška "O letošních jubilantech Ludmile a z Nepomuka Janu"
30.6.2021 Výstava „Po stopách sv. Cyrila a Metoděje“



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil