Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Na italských jezuitských školách přibývá dětí

Sobota, 10.8.2013
Itálie. Zatímco v posledních letech se italské jezuitské školy potýkaly s nedostatkem zájmu, letos naopak zaznamenávají opačnou tendenci. Potvrdil to agentuře Adnkronos jezuitský kněz Vitangelo Denora (na snímku), delegát pro jezuitské školy v italské a albánské provincii.


Podle jeho slov nejde o astronomický nárůst, nicméně se zdá, že zvolení bývalého arcibiskupa z argentinského Buenos Aires kardinála Jorgeho Bergoglia papežem mohlo podnítit zájem o vzdělávací a výchovný model řádu, ke kterému se nový Svatý otec stále hrdě hlásí. "Naším cílem je vychovávat lidi, kteří se dají k dispozici druhým a budou budovat lidštější a spravedlivější svět,“ dodává k tomu Denora.

Školy Tovaryšstva Ježíšova navštěvuje více než pět tisíc žáků a studentů v Itálii a zhruba dva miliony po celém světě. Itálie je však jediný evropský stát, který nefinancuje soukromé školství, což se negativně promítá do výše školného. To je sice v italských jezuitských školách regionálně odstupňované, avšak přesto se pohybuje mezi třemi a devíti tisíci eur ročně.

Navzdory těmto nákladům se letos do milánského institutu zapsalo o šedesát studentů více, v Římě jich pak přibude padesát. Zvýšený zájem zaznamenal také Turín a sicilská Messina, vůbec nejstarší italská jezuitská kolej, jejíž historie sahá až do roku 1548. Jen v Palermu počet zápisů mírně poklesl.

Zatímco ve třídách italských státních škol je až pětina žáků cizí národnosti, do jezuitských škol vstoupily děti přistěhovalců teprve vloni. „Zahájili jsme společný program s nadací San Paolo a podařilo se nám zajistit stipendia pro patnáct žáků,“ vysvětluje pater Denora a dodává, že přítomnost cizinců přispívá ke zdravé soutěživosti a překonávání předsudků.


Zdroj: RaVat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
31.5.2020 Jezuité hledají ředitele či ředitelku Křesťanské základní školy Nativity v Děčíně
27.3.2018 Výstava žáků školy Nativity podpoří projekt Světlo pro svět
11.4.2017 V děčínském zámku vystoupily pěvecké sbory jezuitských škol
17.1.2016 Spolupracovníci a přátelé školy Nativity spolu povečeřeli
22.12.2013 Ve škole Nativity se konaly netradiční adventní trhy



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil