Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Násilí v Egyptě dolehlo i na křesťany

Úterý, 20.8.2013
Káhira. Radikální islamisté si v Egyptě vybíjejí vztek na křesťanech. Vypálili již okolo 40 kostelů a klášterů. Mezi oběťmi nepokojů je mnoho křesťanů. Zničeny byly kostely koptské, katolické, pravoslavné i protestantské, ale také školy, kláštery či obchody křesťanů na celém území Egypta. Ve městě Minjá ve středním Egyptě, na jih od Káhiry, byla zničena i budova školy (na snímku), kde působili jezuité.


"Situace je tady velmi napjatá," říká Nabil Gabriel, představený komunity Svaté rodiny při koleji v Káhiře. Po polední modlitbě v pátek 16. srpna Muslimské bratrstvo zahájilo demonstraci a chtělo zaútočit na Náměstí Osvobození, jedno z hlavních náměstí Káhiry. Mezitím armáda zablokovala vstup na náměstí, místní stanice metra byla zavřena. "Slyšeli jsme pak, dokonce i po zákazu vycházení, střelbu z obou táborů. Dav přecházel i na ulici před kolejí," vypráví představený. Až do rána prý armáda střílela do demonstrantů. Poté, co se neúspěšně pokusili zapálit nedalekou policejní stanici, létaly nad místem konfliktu po celou noc armádní helikoptéry.

Otec Gabriel se nyní obává pomsty Muslimského bratrstva. "Sledujeme každý den zprávy na všech kanálech. Nechápeme postoj Západu a Spojených států, které hájí za každou cenu Mursího a jeho stoupence s tím, že byli demokraticky zvoleni," vyjadřuje své podivení jezuitský představený a dodává, že mnozí přivírají oči, byť jde o mezinárodní teroristické hnutí.

Biskup Mina: Křesťané jsou jednotní

"Jsme velmi znepokojeni. Ale lidé jsou většinou jednotní, až na Muslimské bratrstvo, které mělo celý rok vládu v rukou a jednalo ještě hůř, než co hlásalo," říká k situaci v Egyptě biskup z Gizy Antonious Aziz Mina. Podle statistik prý není přívrženců bratrstva více než 700 tisíc. "Nyní vychází najevo, že je spojeno s teroristickou sítí Al Kajda a také s Hamasem. Nezajímá ho ani naše země, ani Egypťané, ani nikdo jiný. Jde jen za svými cíly," obává se biskup Mina.

Muslimské bratrstvo se podle jeho mínění snaží zatáhnout křesťany do konfliktu s vládou a armádou a rozsévat neklid v celé zemi. On sám ale věří, že se k tomu křesťané nenechají vyprovokovat, ale zůstanou spojeni v Kristu a v modlitbě. Zároveň poukazuje na to, že nelze porovnávat situaci křesťanů v Egyptě a Libanonu, Iráku či Sýrii: "V každé zemi je to jiné. V Egyptě je silná křesťanská obec, i když nekatolická. Ale v rámci této menšiny jsou koptové, katolíci i protestanti jednotní. Mají stejný postoj a jako jeden muž volají po ukončení terorismu a násilí."

Jezuité v Egyptě působí především na školách

Jezuité začali působit v Egyptě po obnovení řádu v roce 1879. Francouzská provincie nejprve založila malý seminář v Káhiře na pomoc církvi koptského obřadu. Dnes má Kolej Svaté rodiny okolo tří set studentů. Druhý dům v Egyptě jezuité otevřeli roku 1882 v Alexandrii. Původně byl určen k odpočinku otců z Káhiry, ale už po dvou letech se stal francouzskou kolejí a zůstal jí až do roku 1922. Třetím jezuitským dílem byl od roku 1887 dům v městě Minjá. Také tam byla už roku 1889 otevřena škola.

Vzdělávání se tak stalo těžištěm působení jezuitů na tomto území. S pomocí více než dvou set spolupracovníků je ve zmíněných školách vychováváno okolo dvou tisíc žáků a studentů. V obci Minjá je při rezidenci svatého Marka základní a střední škola, které navštěvuje okolo tisíce žáků a studentů.

Školy jsou v Egyptě považovány za nejvýznamnější službu církve. Katolických škol je v Egyptě na 160. Tyto vzdělávací zařízení jsou sdruženy v Sekretariátu katolických škol, který už více než 30 let vedou jezuité.


Zdroj: Jesuits in Europe, RaVat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
16.1.2024 Dialog s islámem v Ankaře
21.9.2023 Nové objevy ohledně ukrývání Židů během druhé světové války
23.3.2023 Svědectví tureckého jezuity P. Antuana Ilgita, který zažil únorové zemětřesení
12.1.2023 Alianční týden modliteb za jednotu křesťanů
24.2.2022 Náboženství a politika v muslimských společnostech



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil