Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Spočívá křesťanská identita v akci, nebo v kontemplaci?

Středa, 28.8.2013
Velehrad. První tři dny měsíce září budou ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje letos již počtvrté patřit Velehradským dialogům, ekumenickému fóru začínajících teologů z České republiky a Slovenska. Hlavním tématem odborného semináře bude tentokrát "Křesťanská identita mezi akcí a kontemplací". Motto setkání "Konat Boží skutky, nebo vidět jeho slávu?" je inspirováno slovy Janova evangelia (srv. Jan 6,28; 1,14).


Cílem přednášek, workshopů a diskuzí bude reflektovat vztah mezi vnější, praktickou, a vnitřní, kontemplativní, složkou křesťanské identity, tedy zaměřit se na to, co dlouhá tradice křesťanského teologického myšlení postihovala v pojmech actio a contemplatio.

Setkání zahájí úvodní zamyšlení Michaela Špačka z Cyrilometodějské teologické fakulty UP v Olomouci na téma Nalézání Kristovy podoby v dějinách. S příspěvkem Actio versus contemplatio: Jak kdy vystoupí Jiří Hedánek, působící na Husitské teologické fakultě UK v Praze. Problematice akce a kontemplace v myšlení Pierra Goursata, zakladatele Komunity Emanuel, se bude věnovat Jaroslav Filka, vyučující na CMTF UP v Olomouci a zároveň dlouholetý člen této komunity. Na kontemplaci jako základ mezináboženského dialogu se ve své přednášce zaměří Lucie Krausová z Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Významnou součástí pracovní dílny bude prostor pro reflexi přednášek v menších skupinách a „fórum“ určené pro dotazy účastníků na přednášejícího. Chybět nebude ani společná kontemplace s „Ježíšovou modlitbou“, kterou povede P. Christofor Panaitescu, duchovní pravoslavné církve.

Účastníci Velehradských dialogů pocházejí z řad studentů doktorských studijních programů na teologických fakultách v České republice i na Slovensku. Smyslem série jejich setkání je hledat společně odpovědi na otázky nejen ze života křesťanských církví, ale i celé společnosti. Předchozími tématy těchto pracovních fór v letošním roce byly nejprve ekologie a kultura, poté tradice a misie a naposledy se teologové věnovali otázkám spirituality.

Podnět pozvat začínající teology ke společnému hledání odpovědí na aktuální otázky ze života křesťanských církví i celé společnosti pochází z okruhu doktorandů Katedry pastorální a spirituální teologie CMTF UP v Olomouci, jejímž vedoucím je prof. Pavel Ambros SJ. Pod jeho odborným vedením studenti vypracovali metodologické principy, podle nichž ve své teologické práci postupují. „Teologická dílna“, do níž se přihlásilo osmnáct teologů ze čtyř různých univerzit, si klade za cíl uvažovat o problémech v ekumenicky otevřeném ovzduší, které zúrodňuje dary jednotlivých křesťanských tradic.

Zářijové setkání „Velehradských dialogů 2013“ se opět uskuteční v rámci projektu Institut interkulturního, mezináboženského a ekumenického výzkumu a dialogu, jehož realizátorem je Cyrilometodějská teologická fakulta olomoucké univerzity.


Zdroj: Robert Svatoň, redakčně upraveno

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
17.1.2024 Týden modliteb za jednotu křesťanů
24.7.2023 Velehradský unionismus
22.5.2023 Přijďte na Absolventský Velehrad 2023
8.7.2021 Přednáška "O letošních jubilantech Ludmile a z Nepomuka Janu"
30.6.2021 Výstava „Po stopách sv. Cyrila a Metoděje“



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil