Články / Rozhovory Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Rozhovory

         A     A     A

Válka v Sýrii by pouze zvětšila utrpení obyvatel

Čtvrtek, 5.9.2013
Generál Tovaryšstva Ježíšova Adolfo Nicolás o míru a situaci v Sýrii

Lenka Češková

K výzvě Svatého otce prožít sobotu 7. září jako den postu a modliteb za mír v Sýrii se připojil i generál jezuitů Adolfo Nicolás SJ. Přestože není jeho zvykem komentovat mezinárodní scénu, vyjádřil se tentokrát k aktuální politické situaci v Sýrii, protože – jak uvádí – za současných podmínek již nelze mlčet. V rozhovoru generál zdůraznil tři základní problémy: zneužívání moci, nedostatek konkrétních informací o používání chemických zbraní v Sýrii a zvláště pak důsledky, které by vojenský zásah USA a Francie měl na obyvatele Sýrie.


Svatý otec mimořádným způsobem vyzval k míru v Sýrii, které nyní hrozí nový útok ze strany Spojených států a Francie. Jaký názor na to máte Vy?

Nemám ve zvyku vyjadřovat se k mezinárodním či politickým otázkám. V tomto případě však čelíme humanitární situaci, která překračuje všechny hranice, kvůli nimž bych obvykle zůstal mlčet. Musím přiznat, že nechápu, jakým právem vystupují Spojené státy nebo Francie proti nějaké zemi způsobem, jenž nepochybně povede ke zvětšení utrpení tamních obyvatel, kteří si toho již vytrpěli až příliš. Násilí či násilné činy, jako je ten, který se připravuje, lze ospravedlnit jen jako poslední možnost a pouze za předpokladu, že poškozeni budou jenom viníci. Jedná-li se o celou zemi, nelze to pochopitelně uhlídat, a proto se mi to zná naprosto nepřijatelné. My jezuité na 100 % podporujeme Svatého otce a z celého srdce si přejeme, aby k hrozícímu útoku na Sýrii nedošlo.

Nemá však svět zodpovědnost zakročit nějakým způsobem proti tomu, kdo zneužívá moc v neprospěch vlastního lidu, jako je tomu v případě vlády, která během konfliktu užívá chemických zbraní?

Zde se jedná o tři různé věci, které je třeba od sebe jasně oddělit. První souvisí se skutečností, že každé zneužívání moci musíme odsoudit a odmítnout. A, se vším respektem k obyvatelům Spojených států, si myslím, že vojenský zásah, jako je ten, který se chystá, představuje zneužití moci. Spojené státy americké se ve světě musí přestat chovat a reagovat jako velký kluk ze sousední čtvrti. To nevyhnutelně vede ke zneužívání, šikaně a násilí na nejslabších členech společenství.

Další věc je, že pokud bylo užito chemických zbraní, jsme povinni jasně ukázat celému světu, že je použila jedna strana konfliktu a ne druhá. Nestačí, že nějací členové vlády země, která má v úmyslu někoho potrestat, vydají verdikt viny. Musí světu dokázat, že tomu tak je, bez jakýchkoliv pochybností, aby jim svět mohl věřit. Tato důvěra dnes chybí a již se začaly rozvíjet spekulace o dalších důvodech, které vedou Spojené státy k plánovanému zásahu.

A třetí skutečností je, že prostředky, které jsou považovány za adekvátní pro trest za zneužití, nesmějí poškodit samotné oběti tohoto zneužití, pokud bylo dokázáno, že k němu opravdu došlo. Předchozí zkušenost nás učí, že toto je prakticky nemožné (i kdybychom oběti eufemisticky označili za „civilní ztráty“) a že výsledkem je ještě větší utrpení chudých a nevinných lidí, kteří nemají s konfliktem nic společného. Všichni víme, že velikou starostí moudrých starců a zakladatelů řeholních společenství všech tradic a kultur bylo jak „umenšit lidské utrpení“. Je velmi zneklidňující, že ve jménu spravedlnosti se plánuje útok, který utrpení obětí zvětší.

Nejste na Spojené státy příliš tvrdý?

To si nemyslím. Nikdy jsem neměl předsudky vůči této velké zemi a v současné době pracuji s několika jezuity ze Spojených států, jejichž názoru a spolupráce si velmi vážím. Nikdy jsem nezaujímal negativní postoj vůči Spojeným státům, zemi, kterou z různých důvodů, jako je její nasazení, spiritualita a myšlení, velmi obdivuji. To, co mě znepokojuje, je, že právě tato země, které si tak velmi cením, se chystá učinit tak strašnou chybu. A totéž platí pro Francii, zemi, která byla skutečným vůdcem v oblasti duchovna a inteligence a obrovským způsobem přispěla k rozvoji civilizaci a kultury, a která je nyní – v jasném protikladu k tomu, co symbolizovala pro mnoho generací – v pokušení znovu svést lidstvo na cestu barbarství. Celý svět je pobouřen, že dva takové státy se nyní spojují k tak neslýchanému kroku. Nebojíme se útoku, děsí nás barbarství, do kterého jsme hnáni.

Ale proč o tom nyní mluvíte tak otevřeně?

Protože nyní jsme v nebezpečí. Protože Svatý otec učinil mimořádné opatření, abychom si uvědomili naléhavost tohoto okamžiku. Vyhlásit 7. září za den postu za mír v Sýrii je mimořádný krok a my se k němu chceme připojit. Můžeme zde připomenout jednu evangelijní pasáž, ve které Ježíš učedníkům, jimž se nedaří vyhnat z mladíka zlého ducha, říká: „Takový duch nevyjde jinak než modlitbou a postem.“ Je pro mě velmi těžké přijmout, že země, která se alespoň nominálně považuje za křesťanskou, není během konfliktu schopná navrhnout žádné jiné než „vojenské“ řešení, a s ním lidstvo znovu přivést k zákonům džungle.


Zdroj: SJWeb


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.12.2017 Svědčit o evangeliu uprostřed asijské kultury
29.10.2017 Asistent otce generála na návštěvě české provincie
23.10.2017 Generální představený jezuitů zavítal do Brazílie
14.10.2017 Jeden rok od zvolení nového otce generála
13.2.2017 P. Adolfo Nicolás se vrací na Filipíny



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil