Články / Články Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Články

         A     A     A

Pocta působení jezuitů v Klatovech

Úterý, 1.5.2007
Ohlédnutí za vydařenou akcí

Jiří Štancl

Pod názvem Barokní jezuitské Klatovy se od 27. do 29. dubna 2007 konal třídenní program pořádaný občanským sdružením Klatovské katakomby, jehož součástí byla také výstava fotografií, konference nebo ukázka jezuitského barokního divadla. Akce byla zakončena slavnou bohoslužbou v jezuitském kostele na klatovském náměstí a následující prohlídkou kostela.

Všechny přednášky byly zajímavé a probíhaly v krásném prostředí městské knihovny, umístěné v budově bývalé jezuitské koleje. Nevelký sál knihovny se rychle naplnil. Přišlo asi 80 posluchačů, několik jich sledovalo program - přenášený na obrazovku - z předsálí.

Vstup patřil Doc.Dr. Ivaně Čornejové s tématem "Jezuité v českých dějinách". Stručně řečeno, autorka nezklamala ani nepřekvapila. Vyslechli jsme faktografický přehled života zakladatele řádu Iniga de Loyoly, pozdějšího svatého Ignáce, přehled historie jezuitského řádu a jeho působení v Čechách. Tématem bylo dáno, že autorka se držela období do zrušení řádu v r. 1773, o jeho činnosti po obnovení od roku 1814 se už dále nemluvila. Nakonec přidala několik poznámek na téma Bajky o jezuitech, které vesměs vycházely ze spisku odpadlého polského jezuity Kozlowského. Na mysl mi v té souvislosti přišlo jméno jiného odpadlého člena řádu, Itala Alighiera Tondiho, jehož knihu s názvem Jezuité vydal socialistický blok s velkou propagandou v 60. letech 20. století.

Klatovský rodák Mgr. Černý zaujal úvahou o vztahu pojmu "zázrak" a "přírodní vědy". Barokní člověk tyto oblasti vnímal přirozeně jako součást jediné životní zkušenosti. Myslím, i když to Mgr. Černý výslovně neřekl, že jejich ostře vnímaný protiklad je produktem karteziánského vývoje evropského myšlení, to je druhé půle 17. století a doby po něm (Descartes zemřel 1650, Pascal 1662, Newton 1727), tedy vývoje, který jednu oblast skutečnosti prohlásil za "vědeckou", druhou za "nevědeckou". Mgr. Černý zdůraznil, že hodnocení "zázraku" z "vědecké" pozice je nekorektní, neboť se zcela vymyká kompetenci přírodní vědy a jejímu metodologickému aparátu.

Živý zájem vyvolala vtipně podaná přednáška Doc.Ing. Mačáka z liberecké Technické univerzity o belgickém matematikovi Theodoru Moretovi, který působil jako rektor klatovské jezuitské koleje v první polovině 17. století. Matematika tehdy spojovala aritmetiku, fyziku, astronomii a "muziku" (nauku o intervalech). Poskytovala tedy poznání širší, i když mělčí. Dnes matematik proniká daleko hlouběji, ovšem v omezené, specializované oblasti. Jeho specializace je vykoupena ohraničením oblasti jeho bádání. Otázka je, je-li to přednost. Doc. Mačák na závěr vysvětlil v baroku popisované tzv. Heronovo zřídlo, tj. vodotrysk, vytlačující vahou vody sloupec vzduchu a tím působící tryskání vody vzhůru a upozornil na možnost vyrobit jej z pet lahví.

P. Petr Havlíček SJ hovořil o životě zakladatele zdejší koleje, P. Vojtěcha (Alberta) Chanovského SJ. Ten je rozporně hodnocen jak historiky 20. století (Vašica kladně, Černý záporně), tak i 17. století (Tanner kladně, evangelická kronika záporně). Postava Chanovského, způsob jeho života - askeze, nedbání na sebe, až fanatická horlivost - vyvolaly nejživější diskuzi celého dne. V ní pak moderátor, pan Karel Mráz, převedl pozornost k dalšímu tématu, ignaciánské spiritualitě, to je k tomu, co dělá jezuitu jezuitou. Ve výkladu s pomocí Power Pointu se střídali P. Havlíček a P. Hylmar, provinciál jezuitského řádu v Čechách.

Odpoledne byla v kostele na náměstí ukázka barokního jezuitského divadla s výkladem Dr. Valentové a Mgr. Jackové z Historického ústavu Akademie věd ČR a večer Rekviem - zádušní mše za všechny, pohřbené v katakombách pod kostelem - jezuity, šlechice, měšťany i prostý lid.

V neděli 29. dubna od 8.30 byla v témže kostele na programu slavnostní mše, při níž promluvil P.ing. František Hylmar SJ a stálo to za to. Z reality vycházející otevřený proslov ukazoval cestu mířící vysoko nad zapšklé naříkání nad zkažeností doby a lidí, které bývá v kostele ke slyšení.

Na závěr P. Miroslav Herold SJ vyložil stavební a umělecké dějiny kostela sv. Ignáce s využitím poznatků, které získal studiem pramenů v archivech v Římě a které dosud nebyly publikované. Přednáška trvala hodinu a půl a přišlo na ni okolo 150 posluchačů.

Sdružení Klatovské katakomby, jmenovitě jeho předsedovi ing. Václavu Chroustovi, se podařilo zorganizovat akci, která se pro Klatovy stala ozdobou a která by třeba mohla pokračovat další iniciativou - ideovým propojením kostela, bývalé koleje a bývalého latinského gymnázia (budovy přilepené zezadu ke kostelu). Podobný komplex jezuitských staveb existuje v Čechách v Kutné Hoře a mohl by se stát nejen turistickou atrakcí, ale atributem města, ukazujícím k jednomu z uzlových bodů, z nichž vyrůstá jeho přítomnost - a o němž toho ještě mnoho nevíme.

S laskavým svolením autora převzato z www.akstancl.cz/stancl.

Prohlédněte si FOTOGALERII z akce.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2019 Barokní jezuitské Klatovy 2019
25.4.2018 Dvanáctý ročník Barokních jezuitských Klatov
1.5.2017 Barokní jezuitské Klatovy již pojedenácté
13.4.2017 V Klatovech se bude diskutovat o duchovním i světském cestování
26.4.2016 Ohlédnutí za jubilejním ročníkem Barokních jezuitských Klatov



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil