Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Obnova svatoignáckých varhan vrcholí

Pondělí, 14.10.2013
Praha. Obnova historických varhan v kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí v Praze dospívá do své závěrečné fáze. Na kůru kostela je již osazena zrekonstruovaná barokní skříň, pokračuje se v instalaci píšťal a stavbě mechaniky. Obnovené varhany požehná pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka při slavnostní mši svaté v předvečer svátku sv. Anežky České, v úterý 12. listopadu v 17:30. K obnově varhan je stále možno přispět adopcí píšťaly nebo účastí na benefičním koncertu.


V průběhu měsíce září byla na kůru kostela sv. Ignáce na Karlově náměstí postavena nově zrekonstruovaná barokní skříň, pokračovalo se v montáži mechaniky varhan a dokončovaly se vzduchové kanály. Přivezeny byly také píšťaly, které jsou postupně instalovány ve varhanní skříni. Ve čtvrtek 26. září byly osazeny prospektové píšťaly. Při pohledu zvenčí se tedy varhany již dnes jeví jako hotové, avšak varhanáři dále pokračují ve své práci. V pátek 27. září osadili dva rejstříky, Principalbas 16´a Violonbas 16´. Po instalaci všech píšťal se přistoupí k závěrečné intonaci a následnému ladění varhan, při které dojde ke konečné úpravě vzájemných zvukových poměrů píšťal, jak mezi jednotlivými rejstříky a celými varhanními stroji, tak v průběhu samotných rejstříků. Práce provádějí varhanáři z proslulé varhanářské dílny Kánský – Brachtl v Krnově – Krásných Loučkách.

Při příležitosti obnovy varhan se v kostele sv. Ignáce uskuteční ve čtvrtek 24. října v 19:30 benefiční koncert, který pořádá 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy jako XX. koncert z cyklu „Fakulta v srdci Karlova“. Pod vedením Marka Valáška na koncertu vystoupí smíšený pěvecký sbor Gaudium Praha a soubor Piccola orchestra. Zazní např. Toccata a fuga d moll Johanna Sebastiana Bacha, Korunovační mše a Ave verum corpus Wolfganga Amadea Mozarta.

Varhany požehná kardinál Dominik Duka 12. listopadu

Z technických důvodů došlo k přesunutí termínu žehnání obnovených varhan ze čtvrtku 17. října, svátku sv. Ignáce z Antiochie, na úterý 12. listopadu, tedy předvečer svátku sv. Anežky České. Obnovené varhany při mši svaté v 17:30 požehná pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Slavnostní mši bude doprovázet sbor Arcibiskupského gymnázia, vedený dirigentem Igorem Angelovem. Na varhany zahraje Přemysl Kšica. Nově obnovené svatoignácké varhany se rozezní také následující den, ve středu 13. listopadu o svátku sv. Anežky České, při slavnostní mši v 17:30, kdy na ně zahraje Vladimír Roubal. Po mši bude v 18:30 následovat varhanní koncert, při kterém varhany doprovodí hra na žesťové nástroje a zpěv.

Obnovu varhan je stále možno finančně podpořit symbolickou adopcí některé z píšťal či celého rejstříku. Rozložení a druhy píšťal a rejstříků, stejně jako aktuální stav adopce jsou zachyceny ve zvláštní tabulce. K 5. září již 92 dárců adoptovalo 184 píšťal v celkové hodnotě 278 500 Kč (tj. 5% celkové ceny píšťal). Duchovní správa kostela sv. Ignáce děkuje všem „adoptivním rodičům“ píšťal.

Zájemci o to stát se „kmotrem“ některé z píšťal mohou na adopci přispět různou finanční částkou, od 500,- Kč až po 6000,- Kč. Příslušný finanční obnos je možno přímo v kostele vložit do kasičky společně s lístkem, který bude obsahovat označení vybrané píšťaly (např. I. manuál, principál 8´, C), jméno, adresu a telefon či e-mail dárce. Adopce je možná i převodem na účet (číslo účtu 5078551307/4000, variabilní symbol 19132013) a zasláním údajů o dárci na adresu kostela (Varhany, Ječná 2, 120 00 Praha 2) či na e-mail ignac(zavináč)jesuit.cz, a také osobně v sakristii, kde se zájemci o adopci mohou obrátit na rektora kostela P. Josefa Čunka SJ. Na základě vybrané píšťaly vystaví duchovní správa kostela pamětní list se jménem dárce i označením píšťaly a také potvrzení o daru pro odpis z daní.

Varhany zhotovil roku 1912 varhanář Emanuel Štěpán Petr kompletní přestavbou raně barokního nástroje a úpravou jeho varhanní skříně. Vzhledem ke statickým poruchám kůru byly varhany demontovány již roku 1988. S jejich obnovou se započalo teprve roku 2001. Během první fáze obnov, která se uskutečnila v letech 2001-2002, byla restaurována skříň pozitivu v zábradlí kůru. Druhá etapa byla zahájena až o deset let později. Během ní byly od roku 2011 postupně obnovovány jednotlivé části varhanního stroje, mimo jiné i jeho píšťalový fond, který je společně s varhanní skříní a hracím stolem památkově chráněn. Historické varhany mají celkem 50 rejstříků a 3 100 píšťal.


Bližší informace o možnostech adopce píšťal i o postupu a aktuálním stavu obnovy varhan naleznete na webových stránkách Varhany pro Ignáce. Reportáž, kterou o restaurování varhan v létě natočila Česká televize, můžete shlédnout zde.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.8.2023 Ze slavnosti svatého Ignáce v pražském jezuitském kostele
7.6.2023 Program Noci kostelů na dvoře jezuitské rezidence
16.4.2023 Jak se modlit s Písmem svatým
2.3.2023 Pomoc Ukrajině v aktuální situaci
27.12.2022 Poutní slavnost v pražském kostele svatého Štěpána



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil