Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Nový bulletin o tvořivé věrnosti u jezuitů

Úterý, 15.10.2013
Praha. V půlce října vychází třetí letošní číslo bulletinu Jezuité, které se tentokrát věnuje tématu Tvůrčí věrnost. Jak v úvodním slově uvádí někdejší představený české jezuitské provincie František Hylmar, jde o spojení protikladů, které se však navzájem nevylučují, ale obohacují, a společně vytvářejí živý celek a dávají nový život.


Úvodní článek Petra Havlíčka Tvořivě věrní sleduje původ a význam kategorie tvůrčí věrnosti (creative fidelity) v životě a působení Tovaryšstva Ježíšova. Pro jezuity tento pojem znamená věrnost zakladatelské zkušenosti sv. Ignáce, která je však zároveň tvořivá, reaguje na výzvy moderní doby a hledá odpovědi na nové otázky. Do reflexe jezuitského řádu ho roku 2000 uvedl bývalý generální představený jezuitů Peter-Hans Kolvenbach. O Kolvenbachovy úvahy se opřel také jeho nástupce Adolfo Nicolás, který vyzdvihl další apoštolské iniciativy Tovaryšstva, v nichž spařuje projevy tvůrčího ducha (formační programy v ignaciánské spiritualitě, služby migrantům apod.).

V příspěvku Jezuité na filmovém festivalu popisuje Jan Regner svou zkušenost z Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde se společně s Petrem Vacíkem již podruhé účastnil semináře „Spiritualita a film“. Festival vnímá také jako příležitost k setkáním a rozhovorům s umělci a „s lidmi velmi otevřenými, které bychom ovšem marně hledali v kostele". V anketě pak odpovídají samotní umělci, herečka Jana Radojčičová a hudební skladatel Zbyněk Matějů, na otázku, co pro ně znamená kreativita.

Rozhovory přibližují osobnosti dvou jezuitských studentských kaplanů, kterým je blízké umění. V rozhovoru nazvaném Bez kreativity zakrní život vzpomíná Miroslav Herold na své působení mezi brněnskými studenty a uvažuje o pastoraci vysokoškoláků v dnešní době. Dále se zamýšlí nad úlohou médií při šíření víry, nad smyslem své vědecké činnosti na poli církevní historie i významem kreativity v pastoračním působení obecně. „Je třeba víru předávat věrně, ale přitom tvůrčím způsobem. Zkoumat, co starého, věky prozkoušeného při sdílení víry druhým lidem je stále použitelné, hledat však také nové cesty šité na míru době, v níž žijeme. I sv. Cyril s Metodějem stavěli na tradici, a přitom hledali nové způsoby evangelizace,“ zdůrazňuje mladý český jezuita.

Druhý z rozhovorů je nadepsán Sdílet modlitbu Tvůrce a české čtenáře blíže seznamuje s mezinárodním projektem Živé kameny, v rámci kterého mladí dobrovolníci kreativně, a přitom tradici věrně objasňují turistům z celého světa smysl sakrálních uměleckých děl. Vznik a význam tohoto projektu popisuje jeho zakladatel Jean-Paul Hernandez. „Stále více se rozmáhající církevní turistika je jakýmsi znamením času. Svědčí o touze současného člověka pochopit nejhlubší smysl svého každodenního života. A my máme v rukou poklad, kterým můžeme na toto zoufalé hledání odpovědět,“ uvádí italský jezuita, který v současné době působí mezi studenty v Bologni.

Rubrika Z naší provincie přináší článek Luisy Karczubové nazvaný Nádeničina a překvapení Ducha. Autorka v něm uvažuje o nekonečné tvořivosti, která vyvěrá z citlivosti na pohyby Pánova Ducha, a popisuje svou osobní zkušenost s kreativním životem v Centru Aletti. V rubrice Jezuité ve světě přetiskujeme předmluvu knihy německého jezuity Friedhelma Mennekese Nadšení a pochybnost – Nové umění ve starém kostele, z pera editora výboru, architekta a vedoucího Centra teologie a umění při KTF UK v Praze, Norberta Schmidta.

Číslo uzavírá recenze nejnovější knihy o životě a době Antonína Koniáše, Krátké věčného spasení upamatování, a stručné anotace knihy papeže Františka Pokora – cesta k Bohu a publikace Josefa Blahy Reflections on Jewish Mysticism. Následuje vzpomínka na počátkem září náhle zesnulého slovenského provinciála Petra Bujka a nejnovější zprávy ze života řádu u nás i ve světě.


Bulletin si lze zdarma vyžádat v místech, kde u nás jezuité působí, nebo objednat na adrese redakce(zavináč)jesuit.cz. Archiv čísel z let 2005-2013 je k dispozici ZDE.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
26.4.2024 Hudba je dar a povolání
18.4.2024 Mají jezuité rádi hudbu?
8.4.2024 Téma nového bulletinu Jezuité potěší milovníky hudby
19.12.2023 Nový bulletin Jezuité se věnuje studentské pastoraci
25.9.2023 Bulletin Jezuité o významném výročí české jezuitské provincie



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil