Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Pražští vysokoškoláci otevřeli nové Studentské centrum

Úterý, 22.10.2013
Praha. Při slavnostní kolaudaci v pondělí 21. října v podvečer zahájili studenti z pražského Vysokoškolského katolického hnutí činnost nového Studentského centra. Centrum, které se nachází v srdci Žižkova, v domě sloužícím pro ubytování studentů, nově nabídne stabilní prostor pro nejrůznější akce, od duchovních večerů až po čajovnu. Slavnostního otevírání se zúčastnil také Tomáš Halík z Akademické farnosti u Salvátora a oba jezuité, kteří se věnují pražským studentům, Jan Regner a Petr Vacík.


Na začátku slavnostního otevírání Studentského centra měli hosté možnost blíže se seznámit s historií a současností Vysokoškolského katolického hnutí Praha (VKH Praha), které bude toto centrum spravovat. Dějiny VKH Praha stručně shrnul jeho bývalý předseda Jakub Dubovský, který pražské VKH vedl v uplynulých třech letech. Na samotné počátky v roce 1990 zavzpomínal Tomáš Halík, který stál také u zrodu někdejšího vysokoškolského klubu Betanie. Současnou činnost VKH v Praze představili jednotliví radní, kteří účastníky pozvali na diskuzní a duchovní večery, ale také do čajovny. Pak již nastal čas na slavnostní požehnání nových prostor i účastníků samotných a na společný přípitek. Následovala neformální část, při které měli mladí lidé možnost se navzájem blíže poznat při nejrůznějších interaktivních hrách.

Pro VKH Praha znamená otevření Studentského centra radikální změnu a přináší s sebou řadu novinek. Svou programovou nabídku díky němu pražské VKH rozšíří téměř dvojnásobně. Beze změny zůstanou pouze středeční večerní studentské mše svaté, které se slaví v kostele sv. Ignáce na Karlově náměstí. Po mši budou studenti i nadále mít možnost společně zajít na neformální posezení do klubu Vzducholoď na nedalekém Jaboku, kde pro ně bývá připraven i občasný doprovodný program v podobě přednášky či hudebního vystoupení.

Studentské centrum nabídne duchovní večery i posezení v čajovně

Většina dalších aktivit VKH Praha se však již bude odehrávat v prostorách nového Studentského centra. Z krypty kostela Nejsvětějšího Salvátora se tam přesune Pondělní vysokoškolský klub (PoVyK), který mladým lidem jednou za čtrnáct dní nabízí možnost diskuze se zajímavými hosty nad aktuálními tématy. Další akce představují v nabídce pražského VKH úplné novinky. „Každý čtvrteční večer se centrum promění v království čajů, sladkostí a dobré nálady,“ lákala účastníky kolaudace do nově připravované čajovny radní VKH Praha Monika Tvrdá. „Pro ty, kteří se chtějí ztišit, zastavit a zamyslet se, chystáme duchovní večery,“ prozradila další z členek rady pražského VKH, Anna Vitvarová. Duchovní večery budou jednou za čtrnáct dní předcházet posezení v čajovně a postupně se během nich vystřídají zpěvy z Taizé, škola modlitby, kterou povedou manželé Muchovi, a setkání nad Biblí, při němž se mladí lidé budou zamýšlet nad určitým biblickým úryvkem. V dohledné době by měl začít fungovat také filmový klub.

Pro studenty ubytované u jezuitů na Žižkově i ostatní studenty VKH Praha budou prostory Studentského centra přístupné také mimo tyto pravidelné akce a sloužit budou rovněž jako pracovní zázemí pro radu pražského VKH. Na její fungování klade toto rozšíření aktivit nové nároky. „Je potřeba naši činnost více organizovat. Dříve všichni dělali všechno, ale to teď už není možné. Jednotliví radní začínají přebírat zodpovědnost nad různými částmi programu, protože jeden člověk už to nedokáže sám celé zkoordinovat,“ upřesňuje současný předseda VKH Praha Jan Rosík, který ve vedení rady v červnu vystřídal Jakuba Dubovského. Ve VKH Praha již sám působí téměř tři roky a podílel se také na procesu obnovy jeho působení. „VKH mi hodně zasáhlo do života. Díky němu jsem se stal součástí velkého společenství a mám kolem sebe spoustu dobrých lidí,“ bilancuje tento mladý architekt své působení v pražském VKH. „VKH je otevřené společenství a kdokoliv je v něm srdečně vítán. Rozhodně tedy neváhejte a přijďte mezi nás,“ zve do VKH další mladé lidi.

Po deseti letech nalezlo VKH Praha opět stabilní zázemí

Studentské centrum v bytovém domě na Sabinově ulici tvoří velká víceúčelová společenská místnost se zázemím a kaple, jejíž dokončení se plánuje teprve na začátek roku 2014. Dům na Sabinově byl již druhým obytným domem na Žižkově, který čeští jezuité obdrželi darem. Nejprve to byl roku 2007 dům na Prokopově ulici a nedlouho po něm následoval nedaleký činžovní dům na ulici Sabinově, který řádu darovala rodina jezuity Richarda Čemuse. Původní majitelé obou domů si přáli, aby jejich prostory jezuité využívali pro studenty, jako kolej nebo pro pastorační působení mezi vysokoškoláky. Jezuité úmysl dárců respektovali a v současné době na těchto jezuitských minikolejích bydlí již kolem čtyřiceti studentů.

„Vypadalo to jako nějaká Hospodinova strategie: získat darem dva domy v jedné čtvrti, jen kousek od sebe a oba se stejným donátorským úmyslem. Říkali jsme si, že to nemůže být jen tak a že nám tím Hospodin určitě chce něco říci,“ vzpomíná na počátky působení jezuitů na Žižkově Jan Regner, který převzal péči o studenty z pražského VKH roku 2010. Zatímco půda domu na Propokově byla přebudována na další pokoje pro ubytování mladých mužů, půdní vestavbu domu na Sabinově se jezuité rozhodli využít jiným způsobem. Původně uvažovali o zřízení menší komunity, která by se více věnovala duchovní formaci studentů bydlících v obou domech. Ve společných prostorách se měly konat pravidelné společné modlitby, měla se tam scházet společenství studentů apod. Tuto ideu však zatím nebylo možno uskutečnit, a proto se jezuité rozhodli nabídnout prostory plně k dispozici VKH Praha, které od roku 2010 prožívá období svého „znovuzrození“ a stále více rozvíjí svou činnost. „K samotnému vybavování prostoru jezuité již přizvali také VKH, aby byl vybaven přesně podle našich potřeb,“ dokresluje dějiny výstavby podkrovních prostor předseda VKH Praha Jan Rosík.

Předcházejících deset let VKH Praha postrádalo stabilní zázemí, které by odpovídalo jeho potřebám. Studentský klub Betanie, který od roku 1995 sídlil na Jugoslávské ulici nedaleko Náměstí Míru, muselo opustit již roku 2003. Od té doby si prostory vždy pouze propůjčovalo (většinou v kostele Nejsvětějšího Salvátora), a hledalo nové stabilní zázemí, které našlo právě až na Studentském centru na Žižkově. „Doufám, že Studentské centrum se stane důležitou platformou pro další působení a rozvoj VKH Praha. A že nabídne prostor nejenom pro zábavné aktivity, ale také pro ty duchovní. Myslím, že to je hlavní cíl Studentského centra a vnímám, že i studenti samotní by se rádi posunuli o krok dále,“ dodává pražský vysokoškolský kaplan Jan Regner.


Více informací o dějinách VKH Praha se můžete dozvědět zde a tady.
Fotografie z akce si můžete prohlédnout ve fotogalerii.
Foto: VKH Praha

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
23.4.2024 Studentský Velehrad začíná již za dva týdny
29.9.2022 Rozbíhá se nový akademický rok
21.9.2021 Nový akademický rok začíná
16.9.2020 Vysokoškoláci zahájí nový akademický rok
24.9.2019 Vysokoškoláci zahajují nový akademický rok



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil