Články / Rozhovory Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Rozhovory

         A     A     A

Indický jezuita Eric Mathias navštívil opět Česko

Neděle, 10.11.2013
Rozhovor se zakladatelem misie v indickém státě Karnátaka

Michaela Šedová

Na krátkou návštěvu přijel na konci října do České republiky indický jezuita Eric Mathias. Zakladatel misie v Pannuru a Manvi, ve které několikrát pobývala i skupina českých dobrovolníků, představil nové projekty a setkával se s podporovateli v mnoha evropských zemích.


Eriku, co je účelem tvé cesty po Evropě?

Navštěvuji Evropu, abych všem našim podporovatelům poděkoval. Dobrovolníci z různých zemí, tedy i z České republiky, přijeli do Pannuru nebo Manvi, pracovali tam, učili děti na tamních školách a pořádně se zapotili, takže jsem přijel, abych jim za to poděkoval. Díky jejich práci se mnoha našim dětem dobře daří. Pomáháme už celkem 1800 dětem, z toho 1600 jich je v Manvi, 200 v Pannuru. V tuto chvíli už provozujeme tři základní školy, přípravné vzdělávání před univerzitou (ekvivalent gymnázia, pozn. red.) a „college“ (ekvivalent bakalářského studia, pozn. red.), na internátu u nás bydlí přes 500 dětí.

To vše je zásluhou dobrovolníků, také tvojí, Jana Regnera a ostatních z České republiky, takže jim chci za všechnu práci poděkovat. Teď mohou vidět výsledky. Dobrovolníci z výpravy v roce 2008 začali stavět budovu pro učitele – ta je hotová a má 30 pokojů, takže teď můžeme ubytovávat 30 opravdu dobrých učitelů, kteří vyučují na našich školách. Je to zásluha vás všech, kteří nás podporujete a sdílíte s námi tuto radost. Přijel jsem, abych pro vás vyprošoval Boží požehnání, a také abych požádal, abyste v pomoci této misii pokračovali, abychom ji mohli bez větších problémů dál provozovat.

Řekl bys nám, co je v Manvi nového a jaké jsou další plány?

Já už v Manvi nejsem, dostal jsem nové poslání v jiné misii. Ale v Pannuru mají jezuité velký sen. Chtěli bychom ještě založit dobrou polytechnickou školu. Máme sice už solidní bakalářské studium, ale ne všechny děti na taková studia mají. Absolvují základní školu a potom by se měli nějak prakticky vyučit. Měli jsme začít dřív, ale nemohli jsme kvůli provozním nákladům, které jsou hodně vysoké. Možná bychom to díky finanční pomoci mohli dokázat. Není to nemožné. Vždyť když jsme v roce 2001 začali, snili jsme o univerzitě. Mnozí nám říkali, že je to sen, který se nepodaří uskutečnit. Ale nám se to podařilo. Takže stejně by to mohlo být i s polytechnikou školou, protože Bůh uprostřed nás jedná. To je náš projekt pro lidi v Pannuru.

A víš něco o svém novém poslání, o místě, kam odcházíš?

O místě, kam nastupuji, toho moc nevím. Nikdy jsem tam nebyl. Slyšel jsem, že je to nová misie, kde žije mnoho chudých lidí. Musím tam nejdříve odjet a udělat malý průzkum, abych pak mohl informovat vás všechny, kdo naše misie podporujete. Myslím, že bych mohl dát vědět do konce listopadu, teď opravdu moc nevím.

Dobře, tak se budeme těšit na další zprávy! Děkujeme za rozhovor.

Také moc děkuji.


Více informací o celém projektu Misia India a jednotlivých misijních výpravách je možné najít na oficiálních stránkách projektu www.misiaindia.sk.
Misijní stanici v Manvi lze podpořit duchovně modlitbou, nebo i finančně zasláním peněžního daru na bankovní konto č. 5076811718/4000, variabilní symbol 10851.


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
14.12.2023 Jezuité pokračují ve své misi v Kyrgyzstánu
4.10.2023 Osobní svědectví scholastika Michaela Petra SJ o práci v Bejrútu
2.10.2023 Animovaný film Arrupe v Japonsku
15.8.2023 Na zkušené v Indii
15.6.2023 Otec Frank Brennan SJ se angažuje v boji za práva australských domorodců



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil