Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Poslední letošní bulletin přibližuje, jak se jezuité modlí

Úterý, 10.12.2013
Praha. Uprostřed druhého adventního týdne vychází čtvrté a poslední letošní číslo bulletinu Jezuité. Jak v úvodním slově připomíná Petr Havlíček, poslední číslo každého ročníku se již tradičně věnuje některému z témat, která poodhalují, čím jezuité vnitřně žijí. V tomto čísle se jezuité představují jako „učedníci v modlitbě“. Život modlitby nebývá u členů Tovaryšstva Ježíšova na rozdíl od jiných řádů na první pohled až tak vidět. I přesto je velmi bohatý a zahrnuje „klasickou“ liturgii hodin i specificky ignaciánské zpytování svědomí.


Úvodní článek Davida L. Fleminga, nazvaný Modlitba je rozhovor, přibližuje na příkladu zakladatele jezuitského řádu sv. Ignáce z Loyoly některé základní aspekty modlitby jezuitů. Ignác se věnoval aktivní spiritualitě. Svou službu druhým lidem popsal slovem conversar, které znamená „vést s někým rozhovor“, ale také „jednat s někým“. V Ignácově pojetí se rozhovor stává jednou z cest, jak druhému projevovat lásku. Na třech typech rozhovoru – s Bohem, s duchovním průvodcem a při sdílení evangelia s druhými, pak Ignác založil také svá Duchovní cvičení.

V příspěvku Kontemplativní při činnosti se Ludvík Armbruster zamýšlí nad tím, jak skloubit aktivní a kontemplativní postoj k životu. Při výkladu známého jezuitského hesla „být kontemplativním při činnosti“ vychází z úvah indického jezuity Parmanandy Divarkara. Zdůrazňuje, že kontemplace není nic nesnadného, vyhrazeného pouze privilegovaným jedincům, ale že je to náš vědomý vztah k Bohu. Dále hovoří o nutnosti mít v modlitbě nějakou metodu, která je však pouze přípravou k modlitbě samotné.

V následujícím článku Liturgie hodin v životě jezuity přibližuje Petr Havlíček způsob, jakým se liturgii hodin modlí členové jezuitského řádu. Na rozdíl od jiných řeholníků jezuité nemají společné chórové modlitby a breviář se většinou modlí o samotě, i přitom však v jednotě se svými spolubratry. V rámci ankety se dva čeští scholastikové, Petr Hruška a Jiří Herbon, a mladý slovenský jezuita Ladislav Šulík vyrovnávají s otázkou „Co pro tebe znamená ignaciánská modlitba?“.

V posledním letošním čísle nechybí ani dva rozhovory. V prvním z nich s titulem V modlitbě musí být řád přibližuje svůj život modlitby vyhledávaný exercitátor a učitel modlitby František Lízna. Popisuje svou první zkušenost s duchovními cvičeními i to, jakým způsobem dnes sám vede exercitanty k modlitbě. Líčí také, jak probíhá známé modlitební losování během jeho dlouhých poutí Evropou.„Pán Bůh nám tak říká, že někdy je potřeba se za některé lidi modlit, starat se o ně, je potřeba, abychom z lotra na levici udělali lotra na pravici, a to nemůžeme dělat teoreticky,“ zdůrazňuje Lízna. V posledním příspěvku rubriky Z naší provincie, nazvaném Prvá modlitba sv. Ignáce, popisuje Josef Čunek jednotlivé kroky zpytování svědomí i svou vlastní zkušenost s touto specificky ignaciánskou modlitbou.

V předvánočním čísle čtenář najde také část známého rozhovoru, který s papežem Františkem vedl redaktor časopisu italských jezuitů La Civiltà Cattolica Antonio Spadaro. Příspěvek je nazván Řeholníci jsou proroci a soustředí se na tu část rozhovoru, která se týká ignaciánské spirituality a jezuitského řádu. V rubrice Jezuité ve světě popisuje skupinka mladých lidí z České republiky své zkušenosti z jezuitského předprogramu letošního Světového dne mládeže v Brazílii, zv. Magis 2013.

Následuje recenze knihy O nebi a zemi, která přináší rozhovory někdejšího arcibiskupa Buenos Aires Jorge Bergoglia s jeho přítelem rabínem Abrahame Skorkou, a stručné anotace knihy rozhovorů Georga Sporschilla s milánským kardinálem Martinim Hovory v Jeruzalémě a sborníku příspěvků z letošního ročníku konference Barokní jezuitské Klatovy, nazvaného Pět hvězd nad Českým královstvím: Svatý Jan Nepomucký a katolická reformace. Číslo jako obvykle uzavírají aktuální zprávy z domova i ze světa.


Bulletin si lze zdarma vyžádat v místech, kde u nás jezuité působí, nebo objednat na adrese redakce(zavináč)jesuit.cz. Archiv čísel z let 2005-2013 je k dispozici ZDE.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
26.4.2024 Hudba je dar a povolání
18.4.2024 Mají jezuité rádi hudbu?
8.4.2024 Téma nového bulletinu Jezuité potěší milovníky hudby
19.12.2023 Nový bulletin Jezuité se věnuje studentské pastoraci
25.9.2023 Bulletin Jezuité o významném výročí české jezuitské provincie



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil