Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Osobností roku časopisu Time se stal papež František

Středa, 11.12.2013
Washington. Ve středu 11. prosince vyhlásil prestižní americký časopis Time Osobností roku 2013 papeže Františka. Nové vydání časopisu, které čtenáře seznamuje s výsledky tohoto žebříčku, na své titulní straně popisuje současného Svatého otce jako „lidového papeže“. Po Janu XXIII. a Janu Pavlu II. je František již třetím papežem, kterému byl tento titul udělen.


„Moc není jen politická. Může být také kulturní či duchovní,“ uvedla šéfredaktorka časopisu Time Nancy Gibbs. Podle tohoto prestižního amerického periodika si papež František „získal srdce lidí a titulky novin svým kontaktem s obyčejnými lidmi a odmítáním přepychu“. Na svých webových stránkách americký časopis zdůrazňuje, že František si dokázal velmi rychle získat miliony lidí, kteří už do církve přestali vkládat naději, a že je připraven změnit místo, ve kterém se jinak změny táhnou po celá staletí.

Již od svého zvolení na papežský stolec 13. března letošního roku na sebe tento první papež z řad členů Tovaryšstva Ježíšova poutá pozornost celého světa svým prostým stylem a zaměřením na chudé. „Papež František je muž, který má velice blízko chudým a lidem na okraji společnosti,“ uvedl prezident konference amerických jezuitských provinciálů P. Thomas H. Smolich SJ. „Ví, jak proměnit to, co je v jeho srdci, ve skutek – ať už je to mytí nohou muslimským vězňům na Zelený čtvrtek, zahájení celosvětové kampaně za ukončení světového hladu nebo zřízení komise pro řešení krize spojené se sexuálním zneužíváním kněžími. Touží vést církev, která spíše sjednocuje, než rozděluje, a dává jak věřícím, tak i hledajícím důvod k hrdosti,“ pokračuje americký jezuita Thomas H. Smolich.

Tiskový mluvčí Svatého stolce Federico Lombardi v tiskovém prohlášení k ocenění papeže Františka uvedl: „Je to pozitivní znamení, že jedno z nejprestižnějších ocenění v oblasti mezinárodního tisku je připsáno člověku, který ve světě hlásá duchovní, náboženské a morální hodnoty a účinně hovoří o míru a o větší spravedlnosti. Co se týče papeže, sám za sebe nehledá věhlas a úspěch, protože slouží hlásání evangelia lásky Boha ke všem. Jestliže to lidi přitahuje a dává jim to naději, papež je rád. Jestliže tato volba „osobnosti roku" znamená, že mnozí pochopili – alespoň implicitně – toto poselství, jistě má z toho radost."

Titul Osobnost roku uděluje prestižní americký časopis Time již od roku 1927. Propůjčován bývá osobnosti, která měla příslušného roku největší vliv na vývoj událostí ve světě. V předchozích letech byli tímto titulem oceněni např. Mahátma Gándhí, americký prezident Franklin D. Roosevelt či Martin Luther King Jr., ale také dva papežové, nejprve v roce 1962 Jan XXIII a později roku 1994 Jan Pavel II.


Další informace najdete na webových stránkách časopisu Time.
Zdroj: TS ČBK, Jesuits.org

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.1.2024 Chvilka nad Fiducia supplicans
25.10.2023 Směrem k církvi, která se modlí, je pokorná a naslouchá
23.10.2023 Pro naši hlubší účast na synodě ještě není pozdě
19.10.2023 Synodální církev od nejstarších křesťanských komunit až po současnost
11.10.2023 Duchovní cvičení před zahájením synody



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil