Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Novým provinciálem slovenských jezuitů byl jmenován Rudolf Uher

Čtvrtek, 19.12.2013
Bratislava. Ve středu 18. prosince jmenoval generální představený Tovaryšstva Ježíšova Adolfo Nicolás novým provinciálem slovenských jezuitů P. Rudolfa Uhera SJ. P. Uher převezme úřad provinciála příštího roku na neděli Dobrého pastýře, 11. května 2014. Vedení provincie je do té doby svěřeno viceprovinciálovi P. Jozefu Šuppovi SJ, který tuto službu vykonává od 12. září 2013. V současné době Uher zastává funkci představeného Koleje Nejsvětějšího Spasitele v Bratislavě.


P. Rudolf Uher SJ se narodil 17. listopadu 1968 v Piešťanech. Vyrůstal v obci Moravany nad Váhem. Roku 1987 vstoupil do Kněžského semináře sv. Cyrila a Metoděje v Bratislavě. V roce 1990 vstoupil do noviciátu Tovaryšstva Ježíšova v Trnavě. Po noviciátě pokračoval ve studiu teologie na Teologickém institutu sv. Aloise v Bratislavě (dnešní Teologická fakulta Trnavské univerzity). Na kněze byl vysvěcen 29. července 1995. Pak dva roky působil jako vysokoškolský kaplan v Domě Tovaryšstva Ježíšova v Košicích, kde jeho hlavním posláním bylo pastorační působení mezi vysokoškolskou mládeží a při kostele Božského Srdce Páně.

V letech 1997 až 2000 pokračoval postgraduálním studiem fundamentální teologie a mediální komunikace na Papežské gregoriánské univerzitě v Římě. Po dokončení studií šest roků pracoval jako kaplan ve farnosti Narození Panny Marie v Banské Bystrici – Radvani, kterou tehdy spravovali jezuité. V letech 2006 až 2007 působil v exercičním domě v Piešťanech. Věnoval se pastorační službě v kostele Sedmibolestné Panny Marie, práci s rodinami, dětmi, mládeží v jezuitském pastoračním centru a dávání exercicií.

Roku 2007 ho představení jmenovali spirituálem a roku 2008 prefektem jezuitských scholastiků v Bratislavě. Jeho úkolem bylo doprovázet spolubratry, kteří absolvovali svá teologické studia, v lidském a duchovním rozvoji, ale také při přípravě na kněžskou službu. Vedle toho se věnoval pastorační službě v kostele Nejsvětějšího Spasitele a práci s rodinami. Léta 2009 až 2011 strávil opět na Papežské gregoriánské univerzitě v Římě, kde absolvoval studium formace na kněžství a spirituality. Po návratu z Říma rok pracoval v exercičním domě sv. Ignáce v Prešově jako vice-superior komunity a správce kaple exercičního domu.

Od roku 2012 Rudolf Uher působí v Bratislavě. Je vice-superiorem komunity při Koleji Nejsvětějšího Spasitele, jedním z členů provinčního konzultu a delegátem pro formaci. Řeholní formaci završil tzv. třetí probací v Ivance při Dunaji koncem srpna letošního roku 2013. Novým provinciálem slovenských jezuitů jej po v září náhle zesnulém Petru Bujkovi jmenoval generální představený Tovaryšstva Ježíšova Adolfo Nicolás ve středu 18. prosince. Úřad provinciála převezme příštího roku na neděli Dobrého pastýře, 11. května 2014. „Děkujeme Bohu za dar nového provinciála a zahrnujeme ho do svých modliteb,“ uvádí socius představeného slovenské provincie P. Peter Girášek SJ.


Zdroj/ Foto: Jezuiti.sk

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
3.9.2013 Představený slovenských jezuitů Peter Bujko náhle zemřel
27.11.2009 Je důležité naslouchat
10.11.2009 Jako jezuité dnes žijeme v napětí
20.7.2009 Nový provinciál Slovenské provincie



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil