Články / Aktuality Dnes je 12. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Druhý Středoevropský Magis se uskuteční v Budapešti

Středa, 22.1.2014
Budapešť. O víkendu 17. - 19. ledna se v Budapešti konal přípravný víkend organizátorů dalšího Středoevropského Magisu. Mezinárodní setkání ignaciánské mládeže bude letos od 24. do 27. července hostit Budapešť. Ve dnech 19. - 23. července mu budou předcházet tzv. experimenty nejrůznějšího druhu, od ekologického po sociální. Kromě hostujícího Maďarska na ně mladí lidé budou moci přijet také do sousedního Slovenska a Rumunska. Na přípravě setkání se podílí i česká provincie, která zve k účasti mladé lidi z České republiky.


„Magisácký“ přípravný víkend zahájila v pátek večer prezentace loňského brazilského Magisu, který se konal jako předprogram Světového dne mládeže v Riu de Janeiru. O své zážitky se podělila skupinka mladých lidí ze Slovenska a z České republiky, kteří se v Brazílii zúčastnili celkem pěti různých experimentů. Část z nich putovala brazilskou přírodou, další pomáhali v několika ústavech sociální péče a volnočasových zařízeních.

Po pátečním úvodu, který středoevropské setkání zasadil do celosvětového kontextu, následovala pracovní sobota. Vedoucí organizačního týmu, mladý maďarský jezuita Zoltán Koronkai nejprve účastníky seznámil s historií Středoevropského Magisu, resp. s tradicí setkávání ignaciánské mládeže ve střední Evropě. Zdůraznil také, jak velmi důležitá je vzájemná spolupráce jednotlivých provincií. „Naše národní kořeny jsou významné, ale na prvním místě jsme všichni jezuité,“ podtrhnul Koronkai. O společném duchu hovoří také motto letošního Magisu „Mnoho darů, jeden duch“, které vychází ze slov sv. Pavla (1 Kor 12,4-6).

Magis mladým nabídne práci s dětmi i duchovní cvičení v přírodě

Po úvodním slově hlavního organizátora následovalo představení jednotlivých experimentů neboli zkušeností, které se dělí do pěti základních tematických okruhů: experiment poutnický, duchovní, kulturní, sociální a ekologický. Experimenty letošního Magisu se budou konat v Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku. V severomaďarském industriálním městě Miskolci se budou mladí lidé věnovat chudým rómským dětem; budou pro ně vymýšlet hry, zpívat s nimi, učit je, jak se modlit, a také je seznamovat se základy angličtiny. Většina dětí sice mluví pouze maďarsky, ale to by nemělo účastníky odradit. „Existuje mezinárodní jazyk lásky, který nepotřebuje žádná velká slova,“ povzbuzuje mladé lidi Zoltán Koronkai, který experiment vedl už loni.

Další sociální experiment se chystá v rumunském městě Satu Mare, které se nachází poblíž hranic s Maďarskem. Zde se budou účastníci věnovat lidem s Downovým syndromem a autistům, dětem nemocným rakovinou, sirotkům, rómským dětem a extrémně chudým lidem. V Rumunsku se dále připravuje putování po vrcholech Karpat a ignaciánská duchovní cvičení, která se budou konat uprostřed rumunské přírody, bez jakýchkoliv vymožeností moderní civilizace.

Na druhý poutnický experiment se mladí lidé budou moci vydat na Slovensko, kde je čeká putování Slovenským rájem. V Košicích se budou učit psát ikony a v Ivanke pri Dunaji se zapojí do ekologického experimentu. Z duchovních experimentů se pro mladé lidi dále připravují tři duchovní obnovy v Maďarsku, při nichž se budou například učit tanečním meditacím anebo budou pomocí umělecké tvorby objevovat dobro v sobě. V Budapešti budou účastníci také nacvičovat zpěvy z Taizé a v jednom z místních kostelů pak budou nejširší veřejnosti nabízet večerní modlitby v duchu Taizé. Komunikačním jazykem experimentů v Maďarsku a na Slovensku bude angličtina; u většiny experimentů v Rumunsku je nutná znalost rumunštiny nebo maďarštiny.

Vedle Budapeště se letos mladí vydají také do Dublinu a do Zimbabwe

Celé víkendové setkání sledovalo strukturu „magisáckého“ dne. Jednotlivé dny tedy zahajovala společná ranní modlitba, která udávala také základní téma dne. Po práci nechybělo slavení liturgie a zpytování svědomí, po němž následovalo tzv. Magis-kolečko, tedy sdílení v menších skupinkách. Během víkendu si organizátoři prohlédli také prostory jezuitské rezidence v Budapešti, která bude společně s přiléhajícím Domem dialogu hostit závěrečné setkání všech Magisáků od čtvrtka 24. do neděle 27. července. Nechyběla ani noční procházka městem po nejvýznamnějších památkách na obou březích Dunaje s výšlapem k Budínskému hradu a Matyášovu kostelu.

Na tvorbě programu středoevropského Magisu se vedle jezuitů podílejí také řeholní sestry z několika různých kongregací s ignaciánskou spiritualitou (z mezinárodních kongregací Sestry Nejsvětějšího Srdce Ježíšova a Sestry Pomocnice a dále sestry z maďarského Společenství Srdce Ježíšova) a řada laických spolupracovníků. Organizačního víkendu v Budapešti se zúčastnili zástupci z Maďarska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, České republiky a Litvy. Na setkání jsou dále zváni také mladí lidé například z Chorvatska, Polska, Rakouska a Ukrajiny.

Středoevropský Magis se v této podobě uskuteční již podruhé. Loňského roku jej jako paralelní setkání k brazilskému Magisu hostilo Slovensko. Experimenty se konaly na různých místech Slovenska a jeden z nich v Maďarsku. Letos v létě se uskuteční také dvě další mezinárodní setkání ignaciánské mládeže Magis. Jedno z nich 6. až 17. srpna v Irsku s úvodním a závěrečným setkáním v Dublinu a druhé, Ignite Africa Experience, 15. až 24. srpna v africkém Zimbabwe.


Fotografie ze setkání si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
4.4.2024 Pozvánka na Evropský Magis 2024
4.1.2024 Prostor pro mladé v Římě
7.9.2023 Osobní zkušenosti z Magisu a Světových dnů mládeže v Portugalsku
8.8.2023 Po Lisabonu
31.7.2023 Světový Magis 2023 zve k vytváření budoucnosti plné naděje



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Studentský Velehrad


Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil