Články / Aktuality Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Misie sv. Františka Xavera pomáhají v Indii i na Filipínách

Úterý, 28.1.2014
Praha. Misie sv. Františka Xavera, společné misijní dílo České provincie Tovaryšstva Ježíšova a všech přátel jezuitského misijního apoštolátu, v loňském roce poskytly dva finanční dary do Indie; jedním podpořily indického bohoslovce v závěrečné etapě jeho studia a druhým přispěly na stavbu nového kněžského semináře v diecézi Miao. Letos v lednu zašlou finanční dar také na pomoc obětem tajfunu na Filipínách.


K podpoře obětí velké přírodní katastrofy způsobené řáděním tajfunu Haiyan na Filipínách v listopadu loňského roku vyzval všechny lidi dobré vůle ředitel Misií sv. Františka Xavera, český jezuita P. František Kuběna. Díky štědrosti laskavých dárců pomohou české Misie sv. Františka Xavera obyvatelům Filipín finančním darem v hodnotě 300 tisíc Kč. Dar bude zaslán letos v lednu na účet Filipínské provincie Tovaryšstva Ježíšova, což zaručí, že peníze budou dobře využity. „Chtěl bych poděkovat našim komunitám a kostelům, které sbírku pro oběti tajfunu podpořili,“ vyjadřuje své díky všem dárcům otec František Kuběna.

Během loňského roku 2013 poskytly Misie sv. Františka Xavera díky velkorysosti dobrodinců již dva dary do Indie. Prvním darem ve výši 5 000 USD, tj. cca 94 700 Kč, podpořily jednoho indického bohoslovce v závěrečné fázi jeho studia a formace. V Indii je zvykem, že bohoslovci přijímají kněžské svěcení ve své rodné obci, kde před studiem bydleli. S tím souvisí i značné náklady, které rodina musí uhradit. Oba rodiče bohoslovce, kterého české Misie podpořily, v průběhu studia zemřeli. V podstatě se tedy jednalo o primiční dar.

Seminář se s vaší pomocí stal skutečností

Druhý dar ve výši 15 000 USD, tj. cca 299 850 Kč, se týkal biskupství Miao, které roku 2005 nově zřídil papež Benedikt XVI. v nejvýchodnější části Indie, na hranicích s Čínou a Barmou. První představený této nové diecéze, otec biskup George Pallipparambil SDB, se během své návštěvy Evropy v prosinci 2012 zastavil také v Praze a v Brně, kde slavil studentskou mši svatou, po níž následovala přednáška a diskuze se studenty.

Finanční dar indické diecézi Miao byl odeslán v dubnu 2013 a určen byl na stavbu nového kněžského semináře, jehož patronem, stejně jako patronem celé diecéze, je Kristus-Světlo. „Chtěli bychom vyjádřit svou upřímnou vděčnost za vaši finanční pomoc, kterou jsme obdrželi před dokončením stavby semináře v Miao,“ uvádí otec Felix Anthony z miaoské diecéze ve své zprávě z 25. ledna 2014. „Vaše pomoc byla velkým požehnáním pro celou diecézi, protože nám pomohla dokončit výstavbu semináře, domu, který vytváří budoucnost naší diecéze. Seminář se s vaší pomocí stal skutečností,“ pokračuje otec Anthony. Díky finanční pomoci mohl být seminář dokončen již v červnu 2013, tedy těsně před zahájením nového akademického roku 2013-2014, který v Indii začal už 8. července 2013.

„Chtěli bychom také vyjádřit svou upřímnou vděčnost za vaši dlouhodobou podporu naší diecéze již v minulosti. Rádi bychom, abyste věděli, že naši seminaristé se za vás každý den modlí. Požádali jsme také náš adorační tým, aby se za vás každý den modlil. Kéž Bůh žehná Vám i Vašemu týmu. Vzpomeňte, prosím, také na nás ve svých modlitbách,“ uzavírá svůj dopis, adresovaný otci Františku Kuběnovi, otec Anthony z indické diecéze Miao.

Misijní činnost v nejchudších oblastech světa můžete prostřednictvím Misií sv. Františka Xavera podpořit zasláním finančního daru na účet číslo 193872605/0300 (účet je vedený u Poštovní spořitelny). Název účtu zní Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova; adresa majitele účtu je Ječná 2, 120 00 Praha 2. Zájemcům vystavíme také potvrzení o daru pro odpis z daní; ve zprávě pro příjemce, prosím, uveďte své jméno a pošlete nám zprávu na e-mail ekonomatsj(zavináč)jesuit.cz.


Dopis otce Anthonyho i s dalšími přiloženými fotografiemi naleznete ke stažení ve formátu pdf zde. Jeho český překlad tady.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
27.6.2024 Sedm principů pro rozvoj venkova
6.6.2024 Život jezuitů v Turecku
29.5.2024 Jezuité koupili dům v Bagdádu
14.12.2023 Jezuité pokračují ve své misi v Kyrgyzstánu
4.10.2023 Osobní svědectví scholastika Michaela Petra SJ o práci v Bejrútu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

Kalendárium

Smrt sv. Ignáce

Památka Petra Fabera


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil