Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Friedhelm Mennekes v Praze přednášel o (nad)PROSTORu

Čtvrtek, 30.1.2014
Praha. V týdnu od 3. února navštívil českou metropoli německý jezuita, teolog a umělec Friedhelm Mennekes. Nejširší veřejnost měla možnost se s ním setkat hned dvakrát. V úterý 4. února od 20:00 se v sakristii kostela Nejsvětějšího Salvátora uskutečnila prezentace jeho knihy Nadšení a pochybnost I.: Nové umění ve starém kostele. Ve středu 5. února pak v barokním refektáři dominikánského kláštera u Sv. Jiljí prof. Mennekes pronesl přednášku o problematice prostoru v sakrálním umění.


V úterý 4. února ve 20:00 hodin, po večerní mši svaté, se v sakristii akademického kostela Nejsvětějšího Salvátora v Praze konalo představení knihy Friedhelma Mennekese Nadšení a pochybnost I.: Nové umění ve starém kostele, kterou vydalo nakladatelství Triáda ve spolupráci s Centrem teologie a umění při Univerzitě Karlově. Prezentaci knihy obohatila přednáška jejího autora Friedhelma Mennekese a následná debata s Tomášem Halíkem, Norbertem Schmidtem a přítomným obecenstvem.

Kniha Nadšení a pochybnost I.: Nové umění ve starém kostele z velké části pojednává o intervencích současného umění, které Mennekes pořádal v pozdně gotickém kostele sv. Petra v Kolíně nad Rýnem. Debatující se dotknou základních otázek vztahu víry, teologie, současného umění a kultury: K čemu vůbec člověk potřebuje současné umění? Čím může umění obohatit život víry a samotný liturgický prostor? Jaké povahy je zlom mezi tzv. starým a novým uměním?

Ve středu 5. února v 19:30 hodin, v barokním refektáři dominikánského kláštera u Sv. Jiljí v Praze, pak Friedhelm Mennekes pronesl přednášku, po které opět následovala debata. V přednášce se hlouběji zaměřil na problematiku prostoru v sakrálním umění: Jaké nové prostory otevírá umění, hudba a světlo? A jaké jsou předpoklady toho, aby do nich člověk mohl vstoupit?

Friedhelm Mennekes SJ (*1940), jezuita a emeritní profesor praktické teologie a sociologie náboženství na Philosophisch-Theologische Hochschule Sankt Georgen ve Frankfurtu nad Mohanem. Od konce 70. let se aktivně účastnil dialogu církve, víry a toho nejlepšího současného umění (Alfred Hrdlicka, Arnulf Rainer, Antoni Tapies, Cindy Sherman, Eduardo Chillida, James Lee Byars, Anish Kapoor, Magdalena Abakanowiczová, Jannis Kounellis atd.). Nejdříve pořádal výstavy ve Frankfurtu nad Mohanem ve své farnosti Nied a na frankfurtském hlavním nádraží. V letech 1987–2008 působil v Kolíně nad Rýnem, kde založil dnes již světoznámou Stanici umění Sv. Petra – Kunst-Station St. Peter. Mennekes je autorem mnoha knih, katalogů a odborných článků a hostujícím profesorem na několika světových univerzitách.


Více se o prof. Mennekesovi můžete dočíst v revue Salve 1/2007 a v bulletinu Jezuité, 2010, č. 2, s. 13-17. V roce 2010 o něm francouzsko-německá televizní stanice Arte natočila celovečerní dokument s názvem Amen!
Bližší informace k oběma pražským akcím najdete zde. Plakátek ke stažení je k dispozici zde.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
11.3.2018 Jezuita P. Friedhelm Mennekes bude besedovat v Praze
4.5.2010 Jezuita Friedhelm Mennekes potřetí navštíví Prahu



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil