Články / Aktuality Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Křesťané na celém světě se modlili za italského jezuitu Paola Dall’Oglio

Čtvrtek, 30.1.2014
Řím. Ve středu 29. ledna večer se křesťané z různých částí světa sjednotili v modlitební vigilii za bezpečný návrat italského jezuity a islamologa Paola Dall'Oglio a dalších obětí únosů v Sýrii. Paolo Dall´Oglio, zakladatel křesťanské komunity al Khalil v syrském klášteře Deir Mar Musa, byl unesen právě před půl rokem, 29. července 2013. Během modlitební vigilie se četly některé z jeho textů a zazněla svědectví o jeho působení v Sýrii.


„Italské písně se proplétají s arabskými. Střídají se svědectví přátel a spolužáků, křesťanů i muslimů. Mše svatá slavená 29. ledna, šest měsíců od únosu Paola Dall'Oglio, byla okamžikem hlubokého duchovního společenství, které překračovalo všechny náboženské a kulturní hranice.“ Tak popisují atmosféru včerejších modlitebních vigilií v Itálii tamní jezuité. Jen v rodné zemi uneseného italského jezuity Paola Dall'Oglio se za jeho osvobození modlili současně v několika městech.

V Římě, odkud syrský misionář pochází, byla za Paola Dall'Oglio v kostele San Giuseppe sloužena mše svatá, při které koncelebrovalo mnoho jeho spolubratří z řad Tovaryšstva Ježíšova. Při liturgii se střídala schola, která zpívala v italštině, se dvěma sestrami ze syrské komunity al Khalil, jež mši obohatily o arabské písně. Chrám zaplnili přátelé uneseného jezuity, v Sýrii známého jako „Abuna Paolo“ (arabsky „otec Paolo“). Ke konci mše proneslo několik Paolových přátel svědectví o jeho životě. Například jeho spolužák z gymnázia vzpomínal na cestu, podniknutou po maturitě, do Libanonu a Jordánska, při které se snad zrodila Paolova vášeň pro islám. Jeho hlubokou úctu k umírněným muslimům a vztah mezi křesťanstvím a islámem, za který otec Paolo bojoval a pro který trpěl, připomněl i Paolův přítel z řad muslimů. Všichni zdůrazňovali velkou svobodu otce Paola, člověka, který byl odhodlaný a uměl bojovat. Sestry z komunity al Khalil na závěr všem přítomným poděkovaly a vyzvaly je, aby si doma zapálili svíčku a dále se modlili za mír a za propuštění všech unesených v Sýrii - novinářů, diplomatů, řeholníků i řeholnic...

Věřím v sílu modlitby

Modlitební vigilie a mše svaté za uneseného jezuitu i další obětí únosů v Sýrii se konaly také v jiných italských městech (v Miláně, Bologni a Tridentu) i v mnoha dalších metropolích po celém světě, např. v Paříži, Berlíně, Bruselu, Bejrútu, Londýně, Ženevě, Dubaji, Grenoblu, Montrealu či iráckém Sulaymaniya. Zde všude se křesťané sešli, aby v modlitbě vyjádřili svou blízkost unesenému otci Paolovi a všem uneseným osobám v Sýrii a aby společně prosili Pána o jejich propuštění. Modlitby se uskutečnily přesně půl roku po tom, co byl tento italský misionář unesen ozbrojenci Islámského státu v Iráku a Levantě. „Věřím v sílu modlitby, která pohání události, zkroutí ruku osudu, odkloní cestu zla. Ale k tomu je třeba oběti, oběti srdce, duše a těla,“ uvedl o síle modlitby Paolo Dall´Oglio roku 2012.

Síť modlitebních vigilií a bohoslužeb pořádali Paolovi přátelé z komunity al Khalil, kterou v syrském klášteře Deir Mar Musa založil právě italský jezuita. „Jsme jako jedna z oněch mnoha syrských a iráckých rodin, které trpí, protože jim vzali milovaného člověka,“ popisují své pocity řeholní bratři a sestry z tohoto společenství. Na bohoslužby a modlitebné vigilie „přineseme portréty Paola a dalších unesených lidí; budeme číst úryvky z jeho textů a společně sdílet naději, že ho zase brzy uvidíme mezi námi“ - s takovými pocity pořádali modlitební setkání Paolovi přátelé.

Osvobození unesených osob je počátkem řešení válečného konfliktu

Do jezuitského řádu vstoupil Paolo Dall´Oglio roku 1975. Po absolvování základní řeholní formace studoval mj. arabštinu a islamistiku v libanonském Bejrútu a v syrském Damašku. Roku 1984 byl vysvěcen na kněze v syrské katolické církvi. V Sýrii založil smíšenou mnišskou a ekumenickou komunitu al-Khalil (arabské označení pro „Božího přítele“, kterým je v Bibli nazýván Abrahám), zaměřenou na mezináboženský dialog mezi křesťany a muslimy. Komunita se usadila v nově zrekonstruovaném syrském klášteře Deir Mar Musa al-Habashi (klášter sv. Mojžíše Etiopského) v poušti na sever od Damašku; počátky kláštera, který byl od 19. století opuštěný, sahají až do 6. století.

Během syrského konfliktu Dall´Oglio volal po mírovém řešení, založeném na „konsensuální demokracii“. Veřejně vystupoval proti Assadově vládě a také se setkal s opozičními aktivisty. Na to syrská vláda reagovala příkazem k jeho vyhoštění ze země. Po více než třiceti letech strávených v Sýrii Dall´Oglio zemi opustil 12. června 2012. Se souhlasem chaldejského arcibiskupa Kirkuku, Mons. Louise Saka, odešel do města Sulaymaniya v iráckém Kurdistánu, kde byl přijat v nově založené mnišské komunitě Deir Maryam el Adhra. V první polovině roku 2013 pobýval v Itálii. V létě 2013 se vrátil do Sýrie, avšak již 29. července 2013 byl unesen ve městě Rakka ve střední části severní Sýrie, v oblasti, která je pod kontrolou Islámského státu v Iráku a Levantě. Od té doby nemáme žádných zpráv o jeho stavu ani o místě jeho pobytu.

V posledním rozhovoru před svým únosem otec Paolo uvedl: „Osvobození unesených osob je počátkem řešení válečného konfliktu ... Přišel jsem sem, abych sám sobě a Syřanům připomněl, že musíme usilovat o smíření ... Svoboda musí být pro všechny Syřany.“


Více informací o aktuální situaci v Sýrii naleznete např. na webu české sekce Rádia Vatikán.
Zdroj: VaticanInsider, MagisItalia, Finestra per il Medio Oriente, Gesuitinews.it. Foto: Gesuitinews.it.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.5.2023 Oslava Velikonoc mezi troskami
9.2.2023 Mimořádné zemětřesení v Turecku a Sýrii
20.7.2022 První setkání Taizé v Sýrii
28.12.2017 Byli Ježíš, Marie a Josef uprchlíci?
11.11.2017 Syrský jezuita v Praze hovořil o pronásledování křesťanů na Blízkém východě



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil