Články / Aktuality Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Otec Josef Čupr oslavil se svými spolubratry osmdesátiny

Pondělí, 3.2.2014
Brno. O svátku sv. Blažeje, v pondělí 3. února, při polední mši svaté v 12:15 v jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie v Brně, poděkoval za osmdesát let života P. Josef Čupr SJ, vyhledávaný exercitátor a někdejší představený České provincie Tovaryšstva Ježíšova. Společně s řadou spolubratrů z jezuitského řádu koncelebroval při slavnostní mši svaté také synovec otce Čupra, sekretář brněnského biskupa P. Jaroslav Čupr. Kázání pronesl provinciál P. Josef Stuchlý SJ.



Na úvod děkovné mše za osmdesát let svého života otec Čupr zdůraznil, že nemáme příliš hledět na to, co máme za sebou, ale že se máme spíše řídit slovy sv. Pavla (Flp 3,13-14) a upírat se především k tomu, co je před námi, abychom dospěli ke svému cíli.

Kázání se zhostil současný český provinciál Josef Stuchlý, který se svého úřadu ujal právě před rokem, 3. února 2013. „Oslavná řeč je pouze řeč; skutečnou oslavou otce Čupra jste vy a vaše skutky. To, že jste na základě jeho slov změnili svůj život.“ Těmito slovy se otec provinciál obrátil na věřící shromážděné v brněnském kostele, mezi nimiž nechyběla řada přátel, známých a příbuzných otce Čupra.

Pak otec provinciál stručně shrnul hlavní momenty ze života otce Čupra. Připomněl jeho působení ve Vatikánském rozhlase v období komunistické totality, kdy k nám Svatý otec promlouval právě hlasem otce Čupra. Vzpomenul nelehkou úlohu představeného české provincie v letech po pádu komunismu, které se roku 1991, po otci Janu Pavlíkovi, ujal otec Josef Čupr. „Na tom, co tehdy otec Čupr udělal, stojí česká provincie dodnes,“ uvedl současný představený českých jezuitů. Připomenul přitom mimo jiné vybudování nového domu pro jezuitskou rezidenci na Kozí ulici v Brně, díky kterému se mohli jezuité po 200 letech znovu vrátit ke svému brněnskému kostelu Nanebevzetí Panny Marie.

„Otec Čupr je člověk, který zná Boha a zná krásu zasvěceného života,“ zakončil svou promluvu provinciál Josef Stuchlý a všem přítomným popřál, aby i oni viděli krásu naplňování Božího povolání. Na závěr mše udělil otec Čupr všem přítomným slavnostní svatoblažejské požehnání. Oslava narozenin pak pokračovala slavnostním obědem.

P. Josef Čupr SJ se narodil 30. ledna 1934. Za komunismu mu nebylo dovoleno studovat teologii, proto uprchl z Československa a v roce 1967 začal studovat v Římě. Na kněze byl vysvěcen 18. března 1972; do jezuitského řádu vstoupil 9. října 1972. V letech 1974-1991 pracoval jako redaktor české sekce Radia Vatikán. V letech 1989–1992 byl spirituálem Papežské koleje Nepomucenum. Po Sametové revoluci se vrátil do rodné země. V letech 1991-1998 zastával úlohu představeného České provincie Tovaryšstva Ježíšova. Pak působil jako exercitátor v Kolíně. Od srpna 2013 je členem brněnské komunity, dále dává exercicie a působí také jako duchovní správce Kongregace Milosrdných sester sv. Františka pod ochranou Svaté rodiny v Brně.


(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
9.1.2024 Provinční setkání českých jezuitů
22.11.2023 Duchovní obnova moravských jezuitských komunit
17.11.2023 Otec generál Arturo Sosa poznával českou provincii
16.11.2023 Svatá Anežka Česká dala přednost chudým před královským dvorem
14.11.2023 Homilie P. Artura Sosy SJ v olomouckém Centru Aletti



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil