Články / Aktuality Dnes je 15. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

V Homsu byl zavražděn nizozemský jezuita Frans van der Lugt

Pondělí, 7.4.2014
Homs. V pondělí 7. dubna kolem osmé hodiny ranní byl v syrském Homsu zavražděn nizozemský jezuita Frans van der Lugt, pětasedmdesátiletý kněz, který působil v Sýrii od roku 1966.


„Otec Frans van der Lugt byl odvlečen maskovanými ozbrojenými muži, kteří ho ztloukli a pak ho před jezuitskou rezidencí v Homsu zabili dvěma střelnými ranami do hlavy,“ popsal tragickou událost P. Alex Bassili SJ, sekretář provinciála Blízkovýchodní a maghrebské provincie Tovaryšstva Ježíšova. Motiv vraždy není jasný.

Otec Frans van der Lugt působil v Sýrii od roku 1966. V posledních letech žil v obleženém historickém jádru Homsu, kde teroristé uvěznili několik tisíc lidí. I přes nebezpečné podmínky odmítl při částečné evakuaci civilistů odchod, aby zůstal nablízku zbylým místním obyvatelům, kteří město opustit nemohli. „Nevidím muslimy nebo křesťany. Vidím především lidské bytosti. Jsem tady jediný kněz a jediný cizinec, ale necítím se jako cizinec. Jsem představený kláštera. Jak ho můžu opustit, jak můžu odejít? To je nemožné,“ řekl otec Frans pár měsíců před svou smrtí.

Od samého počátku konfliktu žil otec Frans své povolání být se Syřany všech vyznání ve chvíli jejich utrpení. V jezuitské rezidenci v centru starého města přijímal lidi, kteří přišli o domov, poskytoval jim přístřeší a dělil se s nimi o to málo potravin, které měl. Během obléhání byl oporou pro malou komunitu křesťanů, kteří v Homsu zůstali, a udržoval úzké vztahy s muslimskou komunitou uvězněnou v centru Homsu. „Syrský lid mi toho dal velmi mnoho, hodně laskavosti, hodně inspirace, vše, co mohl. Nyní, když trpí, musím sdílet jeho utrpení a jeho obtíže,“ vykreslil letos v únoru prostřednictvím internetu nizozemský jezuita.

O lásce a usmíření nejen kázal, ale také je každý den žil

Otec van der Lugt často poukazoval na nedostatek léků a potravin a na nutnost pomoci nemocným, vyčerpaným a hladovým civilistům. Dlouho úzce spolupracoval s jezuity a pracovníky syrské Jezuitské služby pro uprchlíky (Jesuit Refugee Service, JRS). „Otec Frans byl vzorem pro nás pro všechny. O lásce a usmíření nejen kázal, ale také je každý den žil, v pokoře a soucitu se všemi - až do samého konce,“ vzpomíná na otce Franse mezinárodní ředitel JRS Peter Balleis.

„Když umírá lid, umírají s ním také jeho věrní pastýři“, komentoval mučednickou smrt svého spolubratra vatikánský tiskový mluvčí, P. Federico Lombardi. „Umírá muž pokoje, který v navýsost rizikové a obtížné situaci zůstal věrný syrskému národu, kterému dlouhodobě věnoval svůj čas a svou duchovní službu”, pokračuje italský jezuita. „V tomto okamžiku hluboké bolesti vyjadřujeme svou účast v modlitbě, ale také velkou vděčnost a hrdost. Měli jsme spolubratra, který byl velmi blízko trpícím a dosvědčil Ježíšovu lásku až do konce.“

Další ze spolubratrů nizozemského kněze, syrský jezuita P. Ziad Hillal, vzpomíná v rozhovoru pro Radio Vatikán na svého spolubratra takto: „Otce Franse zavraždili v zahradě našeho kláštera, byla to úkladná vražda. Byl představeným naší jezuitské komunity, jsem z toho v šoku. Otec Frans nikdy nikoho nenapadl – slovně, ani jinak, stále mluvil o pokoji a smíření, přál Sýrii a jejím lidem tu nejlepší možnou budoucnost... Položil svůj život – nejenom za místní křesťany, ale také za muslimy a všechny Syřany. Žil v homském obležení asi dva roky a nikdy nemluvil o ničem negativním, naopak se stále usmíval a vyptával se nás, jak se máme. Je velkým vzorem jak pro mne, tak pro syrské jezuity a vůbec všechny Syřany, kteří touží, aby v této zemi zavládl mír.”

Zemřel muž pokoje

Otec Frans van der Lugt se narodil v Nizozemí 10. dubna 1938. Do Tovaryšstva Ježíšova vstoupil roku 1958 a roku 1971 byl vysvěcen na kněze. Po krátkém období v Libanonu, kde se učil arabsky, přišel roku 1966 do Sýrie. Intenzivně působil zejména na poli křesťansko-muslimského dialogu. Tvrdě pracoval, aby sblížil Syřany pocházející z různých prostředí a podporoval mezi nimi vzájemný dialog.

Jako vyškolený psychoterapeut v Homsu v 80. letech inicioval projekt Al Ard („Země“), centrum spirituality vybudované kousek za městem. Centrum poskytovalo zázemí pro zhruba čtyřicet mladých lidí se zvláštními potřebami z okolních vesnic a stalo se místem dialogu mezi lidmi různých náboženství a rozličného společenského postavení. Během své návštěvy Sýrie na počátku roku 2011 navštívil Al Ard také generální představený jezuitů Adolfo Nicolás. Od samého počátku syrského konfliktu začal otec van der Lugt pomáhat rodinám všech vyznání.


Zdroj: RaVat, SJWeb, JRS.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.5.2023 Oslava Velikonoc mezi troskami
9.2.2023 Mimořádné zemětřesení v Turecku a Sýrii
20.7.2022 První setkání Taizé v Sýrii
28.12.2017 Byli Ježíš, Marie a Josef uprchlíci?
11.11.2017 Syrský jezuita v Praze hovořil o pronásledování křesťanů na Blízkém východě



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil