Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Koncert za lepší budoucnost v Argentině

Sobota, 19.5.2007
Praha. V rámci projektu "Dejme jim lepší budoucnost!" se v pátek 18. května v aule pražského Arcibiskupského gymnázia konal benefiční koncert na podporu škol a výchovy dětí v oblasti San José del Boquerón v provincii Santiago del Estero v Argentině. Na koncertu vystoupila skupina tanga ?sin Rumbo?, kterou vedl Julián Teubal. Pozoruhodné hudební těleso má sídlo v Praze a je složeno z umělců různých národností, které spojuje jejich vášeň pro argentinské tango. Společně hrají od roku 2005 a vystupovali už na četných koncertech jak v Praze, tak i ve Švýcarsku a v Německu. Jejich repertoár zahrnuje nejen klasiky tanga, ale také skladby Astora Piazzolly ve stylu tzv. "Nového tanga" a samozřejmě i vlastní kompozice.

Jde o další akci celé série iniciativ Občanského sdružení Boquerón. To vzniklo v České republice s úmyslem pomoci zmíněnému regionu, který je jednou z nejchudších oblastí v severní Argentině. Místo, které ještě v sedmnáctém století bývalo jezuitskou misií, se proměnilo v pustinu. Přírodní bohatství bylo v minulém století vytěženo nenasytnými dřevařskými společnostmi, což s sebou přineslo výraznou změnu klimatických podmínek. Nedostatek vody znemožňuje, aby se lidé věnovali zemědělství a chovu dobytka. Navíc v oblasti chybí dostatek pracovních příležitostí. Nezájem ze strany střídajících se vlád pouze přispěl k prohloubení bídy. Dále se šíří neléčitelná a smrtelná Chagasova choroba, kterou přenáší hmyz žijící v hliněných stěnách a doškových střechách obydlí. Nemocným se nedostává patřičná zdravotní péče.

V roce 1975 přišel do této oblasti jezuitský misionář Juan Carlos Constable. Brzy se sám přesvědčil o katastrofálních životních podmínkách místních obyvatel, kterým chyběly dokonce i základní životní potřeby, pitná voda, bydlení, elektřina, nebo práce. Mezi další těžkosti patří i nedostatek vzdělání a stále nevyřešená otázka vlastnictví půdy.

Otec Constable se pustil hned do práce. Během následujích 28 let se s pomocí okolních měst a místních lidí začaly životní podmínky měnit k lepšímu. Byly vyhloubeny studny na pitnou vodu, zavedeny cisterny a kanály na zavlažování obdělávané půdy, bylo založeno 17 základních škol a nově zavedený systém školních stipendií umožnil navazující vzdělání na vyšších školách. Do středu pozornosti se dostala také zdravotní péče. Cílenou přestavbou hliněných chýší a založením místní polikliniky se procento lidí nakažených Chagasovou nemocí snížilo z 86% na 45%. Díky zavedení školních jídelen se farnost také zasloužila o řadu změn ve výživě dětí. Otec Constable se všemožně snažil rozvíjet i soběstačnost místních obyvatel.

Bylo dosaženo řady dobrých změn. Aby však obyvatelé Boquerónu mohli žít důstojný život, zbývá ještě mnoho. Občanské sdružení Boquerón se rozhodlo tyto snahy dále podporovat.

Více www.boqueron.info

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
14.12.2023 Jezuité pokračují ve své misi v Kyrgyzstánu
4.10.2023 Osobní svědectví scholastika Michaela Petra SJ o práci v Bejrútu
2.10.2023 Animovaný film Arrupe v Japonsku
15.8.2023 Na zkušené v Indii
15.6.2023 Otec Frank Brennan SJ se angažuje v boji za práva australských domorodců



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil