Články / Aktuality Dnes je 21. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Květnové pozvánky na Velehrad

Pátek, 9.5.2014
Velehrad. Také v mariánském měsíci květnu má poutní místo Velehrad pro své návštěvníky připravenu řadu duchovních a kulturních akcí. Těšit se mohou na první z řady varhanních koncertů letošní sezóny, na fotografický workshop a svatodušní duchovní obnovu, ale také na již tradiční Noc kostelů.


První z varhanních koncertů, které si návštěvníci Velehradu v letošní sezóně budou moci vyslechnout v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje, se uskuteční v neděli 18. května v 16,30 hodin. Obnovené velehradské varhany se rozezní při příležitosti 285. výročí svatořečení českého zemského patrona a také patrona České provincie Tovaryšstva Ježíšova sv. Jana Nepomuckého, jehož svátek si připomeneme v pátek 16. května.

Na koncertě zazní mimo jiné skladby Bohuslava Matěje Černohorského, Jana Křtitele Vaňhala, Jana Křtitele Kuchaře, Jana Beránka, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho, Luboše Sluky nebo Petra Ebena. Na varhany zahraje Tomáš Thon, absolvent Akademie múzických umění v Praze, kde studoval u prof. Milana Šlechty, a Conservatoire National Rueil Malmaison v Paříži, kde byl žákem prof. Susan Landale a Marie-Claire Alain jako stipendista francouzské vlády a Mezinárodní nadace Nadia a Lili Boulanger. Další z koncertů letošní sezóny se uskuteční 22. června v 16,30 hod.

V pátek 23. května se brány velehradské baziliky otevřenou během Noci kostelů, která zájemcům nabídne bohatý program od dětské mše svaté a vystoupení dětské cimbálové muziky přes toulky historií baziliky až po koncert dechového kvarteta.

O víkendu 23. až 25. května se ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje uskuteční fotografický workshop s poetickým názvem Hledání světla. Workshop je určen pro každého, kdo se živě zajímá o fotografování a vnímá potřebu vyjadřovat pomocí fotografie pocity a dojmy z prostředí, které jej obklopuje. Pod vedením zkušeného lektora Petra Janžury se zájemci naučí lépe využívat techniku, kterou vlastní a běžně používají, a společně s ostatními účastníky budou objevovat motivy a světlo, kterého si dříve možná ani nevšimli.

Poslední májový den, sobota 31. května, bude na Velehradě patřit Svatodušní duchovní obnově, kterou povede P. Ladislav Árvai SJ, člen místní jezuitské komunity. Obnova se uskuteční ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje v sále kardinála T. Špidlíka, od 9,00 hodin. Tématem obnovy bude Duch Boží, sláva Kristova v nás (o darech a charismatech). Součástí duchovní obnovy bude adorace a litanie k Duchu svatému. Obnova vyvrcholí společným slavením mše svaté ve velehradské bazilice.


Více informací naleznete na webových stránkách velehradského informačního centra; také můžete psát na e-mail info(zavináč)velehradinfo.cz či volat na telefon 571 110 538.

Plakátek k varhannímu koncertu ke stažení zde.
Plakátek k fotoworkshopu ke stažení zde.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
17.1.2024 Týden modliteb za jednotu křesťanů
24.7.2023 Velehradský unionismus
22.5.2023 Přijďte na Absolventský Velehrad 2023
8.7.2021 Přednáška "O letošních jubilantech Ludmile a z Nepomuka Janu"
30.6.2021 Výstava „Po stopách sv. Cyrila a Metoděje“



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada

Návrat jezuitů do Prahy


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil