Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Poslední rozloučení s jezuitou Rudolfem Zubkem

Středa, 14.5.2014
Český Těšín. Ve středu 14. května v 10.30 hodin v Českém Těšíně ve zdravotním zařízení následné péče zemřel ve věku 89 let jezuitský kněz Rudolf Zubek. Pohřební mše se konala v úterý 20. května v 15.00 hodin v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Českém Těšíně. Hlavním celebrantem byl biskup František Lobkowicz. Svého spolubratra na jeho poslední cestě doprovodili také český provinciál Josef Stuchlý a řada dalších jezuitů. Ostatky zesnulého jezuity pak byly uloženy na místním hřbitově.


Rudolf Zubek se narodil 13. dubna 1925 ve vesnici Morávka v Beskydech. Jeho gymnaziální studia na Velehradě byla v roce 1941 přerušena válkou, a proto maturitu skládal až v září 1945 na reálném gymnáziu v Místku. Během války se vyučil maloobchodním příručím v beskydské vesnici Krásná. Jezuité na velehradském gymnáziu ho natolik inspirovali, že 26. září 1945 vstoupil do jezuitského noviciátu na Velehradě, kde roku 1947 složil své první sliby.

Ve své jezuitské formaci pokračoval v Děčíně, kde až do zrušení řádů komunistickou mocí v roce 1950 studoval filozofii. Byl internován s ostatními řeholníky v Bohosudově. V září 1950 byl poslán do PTP a do 31. prosince 1953 prošel Komárno, Podbořany, Hájniky i Banskou Bystricu. Během této doby studoval teologii a 12. srpna 1951 byl v Bratislavě biskupem Mons. Pavlem Hnilicou SJ tajně vysvěcen na kněze. Po propuštění z PTP dostal umístěnku do Ostravy a bylo mu dovoleno pracovat jen jako horník na šachtě Odra. Dva roky žil společně s dalšími dvěma spolubratry. Roku 1955 byl zatčen a odsouzen na šest let za to, že byl tajně vysvěcený kněz a žil společně s dalšími jezuity. Za dobu šestu let, kterou si celou odseděl, prošel věznicemi v Ostravě, táborem Rovnost a Bytíz v Jáchymově, dále Příbramí, Valdicemi, Ruzyní a Tmavým dolem v Podkrkonoší.

Po propuštění mu dobří lidé z jeho rodiště pomohli sehnat práci stavebního dělníka. Do roku 1969 pracoval na stavbě přehrady Morávka a nošovického pivovaru. V roce 1969 v Tovaryšstvu složil slavné sliby a státem mu bylo dovoleno začít působit v duchovní správě. Do roku 1990 působil postupně ve farnostech Havířov, Kobylá nad Vidnavkou, Skorošice u Žulové a Mohelnice.

Po obnovení veřejného působení Tovaryšstva Ježíšova se stal prvním superiorem v rezidenci v Českém Těšíně. Od 10. března 1990 do 1. července 1997 byl farářem v tamní farnosti při kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Po sedmi letech úctyhodné práce zůstal v Českém Těšíně působit jako ekonom v komunitě a kaplan ve farnosti. Strávil tedy ve farnosti Český Těšín 24 let, z toho šest let sloužil také jako děkan karvinského děkanátu.

Posledních pár let již byl pohybově omezen, ale ani to mu nezabránilo, aby z pošty posílal finanční pomoc „černouškům“, jak říkal Papežskému misijnímu dílu. „Černoušci“ a misie byly jeho celoživotní láskou a touhou. V posledních letech se již projevovala omezení stáří a po mozkové příhodě v noci na 21. března 2014 byl hospitalizován v třinecké nemocnici. Zemřel 14. května 2014 v nemocničním zařízení následné péče v Českém Těšíně.


Parte ke stažení zde.
Fotografie z pohřbu jsou ke shlédnutí ve fotogalerii.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2024 Desáté výročí smrti P. Franse van der Lugta SJ
20.12.2023 Zemřel P. František Brázdil SJ
27.11.2023 Odvaha překračovat hranice a vracet se „domů“
23.10.2023 V Mnichově zemřel P. Eugen Hillengass SJ
29.6.2023 Neokázale a pilně sloužil



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil