Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Nový bulletin o jezuitských misiích

Úterý, 3.6.2014
Praha. Na počátku června vychází druhé letošní číslo bulletinu Jezuité, které se věnuje misijnímu poslání jezuitského řádu. Všímá si přitom misií v jejich nejrůznějších podobách, od tradičních forem misií mezi chudými a sociálně vyloučenými v zemích třetího světa až po nové způsoby evangelizace v prostředí současných velkoměst. Zamýšlí se rovněž nad slavnými jezuitskými redukcemi v Jižní Americe. K tématu čísla se vážou také rozhovory s Markem Orkem Váchou a indickým „tančícím jezuitou“ Saju Georgem SJ.


Úvodní článek Eckharda Fricka SJ Misijní identita jezuitů sleduje, jak jezuité prožívají ve svých apoštolských komunitách, které se vyznačují „misijní identitou“, dvojí službu: službu směrem dovnitř, jako Ježíšovi společníci, kteří spolu sdílí každodenní chléb, a směrem ven, jako ti, kdo mají být muži pro druhé a s druhými.

Příspěvek Jana Regnera SJ Misie ve velkoměstě se věnuje výzvám, které před církev staví situace v současném městském prostředí. Ve svých úvahách autor vychází z apoštolské exhortace papeže Františka Evangelii gaudium, který vyzývá k misijní proměně církve. Dále shrnuje svou zkušenost z městské pastorace v akademické farnosti v Praze, ve které se každý rok desítky mladých lidí připravují na přijetí iniciačních svátostí. V anketě se dlouholetý misionář Jan Palacký SJ a vedoucí skupinky dobrovolníků v jezuitské misijní stanici v indické Manvi Ondřej Kolisko se čtenáři dělí o své zkušenosti z misií.

První z rozhovorů, nazvaný Sloužit tancem a vedený s indickým jezuitou a profesionálním tanečníkem Saju Georgem SJ, ukazuje, že misijním prostředkem a formou mezináboženského dialogu může být také umění a konkrétně tanec. „Umění neexistuje samo pro sebe, má společenskou hodnotu, takže by mělo být ve službě chudým, poníženým, lidem na okraji společnosti, mělo by usilovat o odstranění chudoby, negramotnosti a utrpení,“ zdůrazňuje indický jezuita.

Druhý z rozhovorů je nadepsán Misie v Jižní Americe. Marek Orko Vácha, který Jižní Ameriku několikrát navštívil a je také průvodcem v nejnovějším filmu Otakára Maria Schmidta a Jany Studničkové „Misie. Až na kraj světa s jezuity“, v něm přibližuje historii a význam jezuitských misií mezi jihoamerickými indiány i svůj osobní zážitek z redukcí v Argentině. „Snad ještě nikdy nevděčila katolická církev tak málo lidem za tak mnoho dobra. Jezuité tehdy do misií posílali své nejlepší lidi. (…) Za vše mluví čísla. V redukcích byli dva až tři jezuité na tisíc až dva tisíce indiánů,“ hodnotí působení jezuitů v jihoamerických misiích Marek Orko Vácha.

Tématu jezuitských redukcí je věnován také článek Ladislava Čepelky Spojení dvou světů. Autor, doktorand na Mendlově univerzitě v Brně, přibližuje svou loňskou cestu po stopách jezuitských misií v Paraguayi a Bolívii, plasticky vykresluje atmosféru redukcí i setkání s domorodým obyvatelstvem a přibližuje také mentalitu indiánů z kmene Guaraní.

Rubrika Studie přináší dokončení článku Pavla Ambrose nazvaného Kulturní kapitál jezuitů. Text zdůrazňuje význam duchovních cvičení při obnově řádu a soustředí se zejména na situaci v českých zemích. V rubrice Jezuité ve světě přinášíme příspěvek Josefa Louba o inkulturaci a jezuitských misiích v současné době. Rubrika Osobnost přibližuje postavu Josefa Anchiety, apoštola Brazílie, kterého papež František zařadil 3. dubna letošního roku do seznamu svatých.

Číslo uzavírá recenze nejnovějšího dílu Encyklopedie řádů a kongregací a řeholních společností katolické církve v českých zemích, který je věnován jezuitům, a stručné anotace knihy Spojení s Bohem, souboru exercičních promluv Anthonyho de Mella, a exegetického komentáře Silvana Faustiho Nad evangeliem podle Jana. Porozumět Božímu slovu. V rubrice Odešel vzpomínáme na nedávno zesnulého otce Rudolfa Zubka. Následují nejnovější zprávy ze života řádu u nás i ve světě.


Bulletin si lze zdarma vyžádat v místech, kde u nás jezuité působí, nebo objednat na adrese redakce(zavináč)jesuit.cz. Archiv čísel z let 2005-2014 je k dispozici ZDE.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
26.4.2024 Hudba je dar a povolání
18.4.2024 Mají jezuité rádi hudbu?
8.4.2024 Téma nového bulletinu Jezuité potěší milovníky hudby
19.12.2023 Nový bulletin Jezuité se věnuje studentské pastoraci
25.9.2023 Bulletin Jezuité o významném výročí české jezuitské provincie



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil