Články / Aktuality Dnes je 17. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Kardinál Špidlík opět v Česku

Středa, 23.5.2007
Praha/Brno/Olomouc. Kardinál Tomáš Špidlík SJ opět navštívil Českou republiku. Hlavním účelem jeho návštěvy bylo pozvání na oslavy 75. narozenin kardinála Miloslava Vlka. Světově uznávaný odborník na křesťanský Východ pronesl v sobotu 19. května promluvu během děkovné bohoslužby, která se slavila právě při příležitosti narozenin pražského arcibiskupa.

Již ve čtvrtek 17. května však kardinál Špidlík slavil úspěch v Brně. Už před 16. hodinou se naplnila aula Filozofické fakulty doslova až k prasknutí. Kardinál Špidlík přednášel o evropské kultuře v dnešním světě. Akci pořádal Historický ústav FF Masarykovy univerzity, Výzkumné středisko pro dějiny střední Evropy a Matice moravská. Rychle se zaplnila nejen místa k sezení ale i k stání. Někteří opozdilci se do sálu už ani nedostali.

"Páni profesoři se divili, kolik má jejich škola externích studentů a že tolik lidí na přednášce snad v životě neviděli. I přes rušení veškerých osobních zón, vzhledem k vysoké koncentraci lidí na metr čtverečný, jsme si odnesli jedinečný zážitek z moudrosti, vitality i humoru našeho světově proslulého znalce spirituality křesťanského Východu a patristiky," píše jeden z přímých účastníků na serveru brněnského VKH. Podle jeho slov byla velmi srdečná i improvizovaná autogramiáda na nádvoří těsně před odjezdem. Svědčí o tom i fotogalerie z akce.

18. května následovala krátká navštěva v rodných Boskovicích, kde se kardinál pomodlil u hrobu svých rodičů. Benefiční koncert na počest a za účasti kardinála Špidlíka se pak v neděli 20. května v 19.00 hodin konal v Klášterním Hradisku v Olomouci. Pořádalo jej Arcibiskupství olomoucké ve spolupráci se sýrárnou Orrero a s italskou nadací Amici di Velehrad. Oliver Kern z Německa zahrál na klavír skladby O. Respighiho, J.S. Bacha, J. Brahmse a L. van Beethovena.

Slavný rodák se pak vrátil do Říma. Po České republice ho doprovázel profesor Pavel Ambros z olomouckého centra Aletti.

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
2.4.2024 Výročí úmrtí kardinála Špidlíka
13.4.2023 Výročí úmrtí kardinála Tomáše Špidlíka SJ
11.11.2022 Papež František o otci Špidlíkovi
5.10.2020 Vzpomínka u sarkofágu kardinála Špidlíka
15.4.2020 Výstava o životě kardinála Tomáše Špidlíka SJ na Velehradě



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka sv. Ondřeje Boboly

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil