Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

V Afghánistánu byl unesen indický jezuita

Středa, 4.6.2014
Afghánistán. V pondělí 2. června byl v Afgánistánu unesen indický jezuita P. Alexis Prem Kumar SJ, ředitel afghánské Jezuitské služby uprchlíkům. O uneseném jezuitovi zatím nemáme žádné další zprávy, k zodpovědnosti za únos se dosud nikdo nepřihlásil.


Otce Alexise Prema Kumara, jezuitu indického původu působícího v Afghánistánu, unesla v pondělí 2. června odpoledne šestice dosud blíže neidentifikovaných ozbrojených mužů v afghánské obci Sohadat, poblíž města Herat na severozápadě země. Sedmačtyřicetiletý ředitel afghánské Jezuitské služby uprchlíkům (Jesuit Refugee Service, JRS), byl unesen během své návštěvy školy pro děti afghánských uprchlíků z Iráku a Pakistánu, kteří se vrátili do vlasti. K únosu otce Alexise se zatím nikdo nepřihlásil.

Zprávu o únose potvrdil představený Konference jezuitských provinciálů Jižní Asie P. Edward Mudavassery SJ. Podle jeho slov během únosu nedošlo k žádnému dalšímu násilí. Jezuité o únose informovali indické ministerstvo zahraničních věcí i guvernéra v Heratu, který již začal s pátraním. „Prožíváme tyto okamžiky po únose jezuitského kněze v hluboké tiché modlitbě, plné naděje. Je to smutná skutečnost, doufáme, že se bude pozitivně vyvíjet. Prosíme média o maximální rezervovanost, aby příslušné orgány mohly vykonávat svou práci a otce Alexise Prema Kumara zachránit,“ uvedl pro agenturu Fides Mons. Giuseppe Moretti, představený katolické misie sui iuris v Afganistánu.

Otec Prem Kumar je členem madurajské jezuitské provincie v oblasti Tamil Nadu v jižní Indii. V Afganistánu působí čtyři roky a pro JRS pracuje více než deset let. V zemi řídí místní sekci JRS, která se tu prostřednictvím trojice projektů v Heratu, Kábálu a Bamiyanu věnuje více než šesti tisícům uprchlíků, bez rozdílu náboženské a etnické příslušnosti.

„Jsme hluboce otřeseni Premovým únosem. Jsme v kontaktu se všemi příslušnými orgány a děláme vše pro to, abychom zajistili jeho bezpečný a rychlý návrat. Ve svých modlitbách jsme s Premem, jeho rodinou a přáteli v této těžké době,“ říká otec Peter Balleis SJ, mezinárodní ředitel Jezuitské služby uprchlíkům.

JRS je jezuitská mezinárodní dobrovolnická organizace, která pomáhá utečenům na celém světě. V oblasti jižní Asie slouží více jak 800 tisícům uprchlíků, především z Nepálu, Srí Lanky a Afganistánu. JRS utečencům poskytuje lekářskou péči, vzdělávání, profesní formaci, psychologickou pomoc atd.


Zdroj: RaVat, JRS, SJWeb.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
10.5.2023 Oslava Velikonoc mezi troskami
9.2.2023 Mimořádné zemětřesení v Turecku a Sýrii
20.7.2022 První setkání Taizé v Sýrii
28.12.2017 Byli Ježíš, Marie a Josef uprchlíci?
11.11.2017 Syrský jezuita v Praze hovořil o pronásledování křesťanů na Blízkém východě



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil