Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Přípravy na letošní Magis vrcholí, registrace končí v červnu

Sobota, 14.6.2014
Budapešť/ Dublin. V těchto týdnech vrcholí přípravy na dvě letní mezinárodní setkání Magis, která pro mladé lidi pořádají evropští jezuité a jejich spolupracovníci. První z nich, tzv. Středoevropský Magis, se uskuteční 19. až 27. července na různých místech v Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku. Na druhé setkání se mladí lidé mohou vypravit mezi 6. a 17. srpnem do Irska.


Registrace na Středoevropský Magis (Central Europe Magis, CEM) stále ještě probíhá. Při přihlašování si mladí lidé mohou vybrat ze čtrnácti různých experimentů neboli zkušeností, které lze rozdělit do pěti základních kategorií: poutnické, umělecké, sociální, ekologické a duchovní. Po této první části programu, která se bude odehrávat 19. až 24. července v Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku, bude ve dnech 25. až 27. července následovat Magis festival - společné setkání všech účastníků v Budapešti. Programu se zúčastní mladí lidé z různých zemí nejen střední Evropy. Vedle hostujícího Maďarska, Rumunska a Slovenska se očekává také účast z České republiky, Brazílie, Chorvatska, Litvy, Portugalska, Slovinska, Španělska a dalších zemí.

Na Magis v Irsku se mladí lidé mohou přihlašovat až do 30. června. Irské setkání sestává ze tří částí. Ve dnech 6. až 8. srpna se mladí lidé sejdou v Gonzaga College v Dublinu, kde na ně budou čekat nejrůznější workshopy. Pak se rozdělí do jednotlivých experimentů a z Dublinu se rozjedou do různých částí Irska. Někteří se vydají na pouť irskou přírodou po stopách sv. Patrika, jiní pomohou opravit dům pro bezdomovce, další budou rozvíjet své kreativní schopnosti anebo prožijí několik dní při modlitbě a práci ve starobylém klášteře Clonmacnois z 8. století. Závěrečné setkání se uskuteční opět v Dublinu. Vedle účastníků ze západní Evropy jsou očekávání také mladí lidé z dalších zemí včetně České republiky.

Obě setkání Magis spojuje společné motto „Mnoho darů, jeden duch“, které vychází z listu sv. apoštola Pavla Koriťanům. Z motta setkání vyrůstá modlitba letošního MAGISu, která bude mladé lidi provázet během setkání, ale také příprav na něj:

Otče, stvořil jsi nás v nádherné rozmanitosti, a přece k jednotě.
Poslal jsi svého Syna Ježíše a svého svatého Ducha,
aby sjednotili lidstvo zraněné rozdělením.
Učiň z nás své společníky ve službě jednotě
a dej, abychom byli otevřeni pro realitu a rozmanitost druhých.
Daruj nám vnitřní svobodu, abychom byli odvážní a pravdiví
a obdaruj nás vzájemným respektem, který druhým dává svobodu.
Dej nám ducha upřímného dialogu,
abychom se skutečně dokázali otevřít pro každého.
Posilni nás, abychom byli schopni postavit se za jednotu i za cenu velké oběti
a pronést slova omluvy a odpuštění;
abychom se smířili mezi sebou navzájem a s Tebou.
Nechť ožije naše vzájemná důvěra,
abychom dokázali zcela přijímat jeden druhého
a mohli okusit radost a vděčnost,
které dosáhnou plnosti ve Tvém království.
Amen.

Magis v latině znamená „více“ a je určen pro všechny mladé lidi, kteří chtějí v životě zažít více – více milovat, více sloužit... a objevovat Boha ve všech věcech a v každém okamžiku, skrze nové zkušenosti s novými lidmi.

Setkání Magis již pravidelně předchází celosvětové oslavy Světového dne mládeže. Vedle toho se v různých zemích každý rok konají menší lokální Magis setkání. První Středoevropský Magis se uskutečnil loňského roku na Slovensku, paralelně s celosvětovým Magisem v Brazílii. Setkání se zúčastnili mladí lidé ze šesti zemí a završilo jej Slovenské národní setkání mládeže R13 v Ružomberku. Letos se vedle obou evropských setkání uskuteční mezinárodní Magis také v africkém Zimbabwe.


Foto: Magis

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
4.4.2024 Pozvánka na Evropský Magis 2024
4.1.2024 Prostor pro mladé v Římě
7.9.2023 Osobní zkušenosti z Magisu a Světových dnů mládeže v Portugalsku
8.8.2023 Po Lisabonu
31.7.2023 Světový Magis 2023 zve k vytváření budoucnosti plné naděje



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil