Články / Aktuality Dnes je 16. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Fotbal do Brazílie přinesli jezuité

Úterý, 24.6.2014
Brazílie. V těchto týdnech celý svět prožívá Mistrovství světa ve fotbale, které se již podruhé v historii koná v Brazílii. Počátky fotbalu v této jihoamerické zemi, pro kterou se fotbal stal národním sportem, popsal na svém blogu Terre d'America italský novinář Alver Metalli, který vyšel z článku publikovaného v brazilské mutaci časopisu Passos (angl. Traces), vydávaného hnutím Comunione e Liberazione. Podle něj to byli právě jezuité, kdo mezi lety 1879 až 1881, po vzoru velkých vzdělávacích institucí v Evropě, začali fotbal v Brazílii hrát.


Mezi lety 1879 až 1881 navštívili jezuité působící na střední škole Colégio São Louis ve městě Itu ve státě São Paulo nejvýznamnější školní instituce v Evropě, aby se seznámili se zkušenostmi, které by pro ně mohly být zajímavé ve vztahu k zavedení sportovní výuky na školách za tím účelem, „aby všechny svaly pracovaly harmonicky, zatímco morální ponaučení vyrůstající ze sportovního ducha by bylo předáváno prostřednictvím zábavných a oddechových her“.

Uvedená slova pocházejí z knihy brazilského historika Josého Moraese dos Santos Neta „Vize hry: Počátky fotbalu v Brazílii“ a dokládá je řada dokumentů, fotografií, záznamů a školních deníků žáků a učitelů. Z nich se také dozvídáme, že když byli jezuité ve Francii, „navštívili školu Vannes, kde se fotbal již hrál, a dostali se do kontaktu s otcem Du Lac, který byl velkým zastáncem zavedení anglického fotbalu do škol, protože že se domníval, že tento sport v sobě obsahuje správnou rovnováhu mezi mužností a mravností a je vhodný k tomu, aby formoval zdravé a dobré mladé občany“.

Na základě doporučení francouzského kněze se jezuité v Anglii seznámili s fotbalem, který se hrál na prominentní chlapecké škole Harrow School. Pak měli možnost poznat také situaci v Německu, kde vychovatelé fotbal používali ve výuce společně s německou gymnastikou. Po návratu do Brazílii jezuité „zavedli fotbal do svých škol, protože v něm spatřovali prostředek pro podporu výuky“.


Zdroj/ Foto: Gesuitinews.it, Terre d´America.

(smi)


 odeslat článek     vytisknout článek



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil