Články / Aktuality Dnes je 14. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Zemřel jezuita Josef Cukr

Čtvrtek, 26.6.2014
Velehrad. Ve čtvrtek 26. června po 14. hodině zemřel na Velehradě jezuitský kněz Josef Cukr. Po obědě se cítil oslabený. Přivolaný lékař u něho diagnostikoval srdeční potíže a vodu na plících. Byl proto převezen na koronární jednotku, kde brzy nato zemřel. Pohřeb se konal ve velehradské bazilice ve středu 2. července 2014 v 15 hodin.


Josef Cukr se narodil 2. ledna 1917 v Boršicích, kde vychodil základní školu. Od roku 1928 studoval na velehradském gymnáziu, po maturitě v Kroměříži vstoupil roku 1936 do jezuitského noviciátu v Benešově. Tam též vykonal filozofická studia a rok pak učil na Velehradě. Teologii studoval ve válečných podmínkách v Praze, kde byl zatčen a rok prožil v koncentračním táboře Terezín. Po válce ukončil svá studia na Heythrop College v Anglii, kde byl 12. září 1946 vysvěcen na kněze.

V letech 1947-1949 byl ministrem řeholního domu v Bohosudově. Během třetí probace na Hostýně byl s ostatními řeholníky zatčen a internován opět v Bohosudově. Prošel jednotkami PTP na Slovensku a pak osm let strávil ve věznicích v Praze, na Mírově, v Jáchymově, Valdicích a Leopoldově. Po propuštění v roce 1960 pracoval jako skladník. Od roku 1968 mohl působit jako kněz opět v Bohosudově, kde zůstal 33 let až do roku 2001. Jeho zásluhou bohosudovské poutní místo během let komunizmu nezaniklo; po listopadu 1989 se zasloužil také o obnovení tamního biskupského gymnázia.

Poslední léta svého života prožil na Velehradě. V roce 1999 mu prezident Václav Havel udělil státní vyznamenání „Za zásluhy“. V říjnu roku 2006 se stal čestným občanem města Krupky, jehož je Bohosudov součástí.


Foto: ÚSTR
Parte ke stažení ZDE.
Rozhovor s Josefem Cukrem lze shlédnout ZDE

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
24.4.2024 Desáté výročí smrti P. Franse van der Lugta SJ
20.12.2023 Zemřel P. František Brázdil SJ
27.11.2023 Odvaha překračovat hranice a vracet se „domů“
23.10.2023 V Mnichově zemřel P. Eugen Hillengass SJ
29.6.2023 Neokázale a pilně sloužil



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil