Články / Aktuality Dnes je 12. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Aktuality

         A     A     A

Před 200 lety bylo obnoveno Tovaryšstvo Ježíšovo

Pondělí, 11.8.2014
V těchto dnech si připomínáme 200. výročí od chvíle, kdy 7. srpna 1814 Pius VII. znovu obnovil jezuitský řád. Ten byl zrušen 41 let před tím Klementem XIV., více než dvě století po oficiálním uznání tohoto kněžského řádu založeného Ignácem z Loyoly a schváleného papežem Pavlem III. roku 1540. Přitom toto výročí přichází rok poté, co byl na Petrův stolec zvolen poprvé v dějinách církve jezuita, Jorge Mario Bergoglio.


P. Robert Danieluk, historik a archivář jezuitské generální kurie, v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas připomíná, že jezuité byli od začátku úzce spjati s římským biskupem. Kromě třech slibů chudoby, čistoty a poslušnosti v rámci slavné profese totiž vždy skládali ještě čtvrtý slib poslušnosti papeži ve všem, co se týká misií.

Klementa XIV. vedly v roce 1773 ke zrušení Tovaryšstva Ježíšova důvody politické, ideologické i ekonomické. Papež byl celé roky vystaven silnému nátlaku katolických mocností, zvláště španělského, francouzského a portugalského dvora. Ty si přály jezuity odstranit, protože je pokládaly za překážku ve svém záměru učinit církev součástí nového společenského řádu vybudovaného podle osvícenských ideálů. Církev měla být podřízena světské moci. Proto nejvlivnější vládci a političtí představitelé vytvářeli na papeže silný tlak, aby Tovaryšstvo Ježíšovo zrušil.

Po jednačtyřiceti letech však byl řád rehabilitován. Nešlo ovšem podle jezuitského historika o náhodu. "Mezi zrušením a obnovením Tovaryšstva se ve světě změnilo hodně věcí na rovině politické a také intelektuální. Především to byl výbuch Francouzské revoluce a její důsledky, tedy teror, gilotina, změny v politickém a společenském řádu a napoleonské války vedly samotné krále nebo jejich nástupce k přehodnocení jejich politiky," uvádí Danieluk. Papežství osvobozené od ochrany a tedy i vlivu katolických mocností tak znovu svobodně mohlo přehodnotit svoji politiku vůči jezuitům. Na základě tohoto vývoje Pius VII. nakonec Tovaryšstvo Ježíšovo znovu obnovil.

Historik v rozhovoru pro Vatikánský rozhlas dále hodnotí i současný styl papeže Františka, který se vyznačuje životem bez okázalosti, jednoduchým a přímočarým projevem. Domnívá se, že to zcela jistě souvisí s jeho jezuitskou formací. "Nosíme v sobě svůj život, svoje zkušenosti, svoji formaci a spiritualitu. Zdá se mi, že je velmi obtížné rozlišit, kde je papež jezuitou a kde biskupem, knězem či Argentincem... To všechno jde pospolu. V mnoha jeho textech, kázáních anebo při různých osobních setkáních jsou patrné prvky spirituality svatého Ignáce, kterou nacházíme zejména v Duchovních cvičeních," zdůrazňuje jezuitský archivář.

Danieluk však upozorňuje na to, že ignaciánská spiritualita není vyhrazena pouze jezuitům: "Duchovní cvičení jsou dobrem pro celou církev a mnozí papežové ještě před Františkem to opakovaně potvrdili a učinili tak ku prospěchu celé církve." Ostatně církev se vyznačuje velkým bohatstvím spiritualit, které se osvědčily v různých okolnostech a epochách. Papež ignaciánskou spiritualitu, která je aktuální i v dnešní době, dokáže zprostředkovat velmi nevtíravě a lidé mu naslouchají, podotýká Danieluk. Jezuité by měli zpřístupňoval tento duchovní odkaz všem, kdo ho potřebují. "Snažíme se sledovat svoje povolání tímto způsobem," dodává archivář generální kurie jezuitského řádu.


Zdroj: Ravat

(red)


 odeslat článek     vytisknout článek



Související články
8.2.2019 Jezuité a jejich podnikání
19.2.2015 Nová šance od Boha
23.1.2015 Bylo to něco živoucího
16.1.2015 Mezi zrušením a obnovou
28.11.2014 Ve službách Říma i světských panovníků



Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Studentský Velehrad


Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil