Kdo jsme / Kdo je kdo Dnes je 13. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Petr Vacík

Collegio Internazionale del Gesu
Piazza del Gesu 45
00186 Roma
Italia
vacikmail(zavináč)gmail.com

Petr Vacík se narodil roku 1977. Vyrůstal v Rumburku a v Praze. Během pražských studií na střední škole konvertoval a přijal křest. Vystudoval analytickou a enviromentální chemii na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze. Do jezuitského řádu vstoupil v roce 2000.

Po noviciátě studoval filozofii na Hochschule für Philosophie v Mnichově. V letech 2004−2006 získal kvalifikaci k dávání duchovních cvičení ve Švýcarsku, pracoval jako pastorační asistent P. Tomáše Halíka v Akademické farnosti Praha, dával duchovní cvičení a začal spolupracovat na menších projektech s Českou televizí. V roce 2006 odešel do Říma, kde pracoval ve Vatikánském rozhlase a studoval teologii na Papežské gregoriánské univerzitě. V Římě byl 14. dubna 2009 vysvěcen na jáhna. Od léta roku 2009 žil dva roky v kalifornském Berkeley, kde pokračoval ve studiu teologie na Graduate Theological Union.

Do České republiky se vrátil po završení studií v létě roku 2011. Působil jako kaplan Akademické farnosti Praha a jako ředitel jezuitského centra spirituality a duchovních cvičení Kolínský klášter. Zabýval se mj. různými druhy duchovních cvičení (kontemplativní, filmové, Sádhana, Zazen), vztahem spirituality a umění, zvláště pak fotografií. Od září 2017 do března 2018 pobýval na tzv. třetí probaci na Srí Lance. Po návratu opět působil jako kaplan Akademické farnosti Praha a dával duchovní cvičení. V srpnu 2020 převzal úlohu ministra pražské komunity. V lednu 2021 jej nový úkol přivedl do Říma, kde se stal ředitelem České sekce Vatikánského rozhlasu.


Rozhovor s Petrem Vacíkem: Jsem metropolitní člověk, Bulletin Jezuité, 2010, č. 3, s. 12-16.

Dokumenty České televize, odvysílané v rámci cyklu Cesty víry:
Hledání srdce, Cestou kontemplace a zenu s jezuitou Petrem Vacíkem; premiéra 8. října 2017
Převaděč, Exercicie podle Petra Vacíka; premiéra 25. října 2015


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Svátek sv. Jana Nepomuckého

Památka sv. Ondřeje Boboly


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil