Kalendárium Dnes je 27. 7. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Památka Edmunda Kampiána, Roberta Southwella a druhů

1.12.2023

Hned první prosincový den si připomínáme památku Edmunda Kampiána, Roberta Southwella a druhů, anglických mučedníků.

Sv. Edmund Kampián se narodil r. 1540 v Londýně. Studoval v Oxfordu a brzy se stal vyhledávaným řečníkem a uznávaným vědcem. Začal studovat spisy církevních otců a v roce 1569 uprchl do Dublinu. Ve francouzském městě Douai studoval teologii a v roce 1573 odjel do Říma, kde požádal o přijetí do jezuitského řádu. Byl poslán do noviciátu do Brna a pak vyučoval rétoriku a jiné obory na jezuitském gymnáziu v Praze. Roku 1578 byl arcibiskupem Antonínem Brusem v Praze vysvěcen na kněze a v roce 1580 tajně připlul do Anglie, postižené v té době pronásledováním katolíků. Napsal knihu Decem Rationes (Deset důvodů), která výstižně obhajovala katolickou víru proti anglikánské. 27. července 1581 byl zatčen a uvězněn.Odmítl se vzdát katolické víry, a proto byl mučen, po zinscenovaném procesu odsouzen k smrti a 1. prosince 1581 oběšen a rozčtvrcen. Jeho smrt podle svědectví současníků přispěla k obrácení mnoha anglikánů ke katolicismu.

Sv. Robert Southwell (1561-1595) je známý nejen jako mučedník, ale také jako básník. Narodil se r. 1561 v Horsham-St-Faith ve východní Anglii. Studoval v anglické koleji v Douai, potom přešel na studia do Paříže. Rozhodl se vstoupit k jezuitům, odešel proto do Říma a 18. října 1578 zahájil noviciát. Filozofii a teologii studoval v Římě. Tam byl také r. 1584 vysvěcen na kněze. 8. května 1586 se vydal do Anglie. Vystupoval v přestrojení pod jménem Mr. Cotton. Díky několika věrným rodinám mohl působit šest roků jako kněz. Roku 1592 byl zrazen, podroben krutému mučení a věznění. Popraven byl 21. února 1595 na londýnském popravišti Tyburn. Jeho poezie se těšila velké oblibě už v době jeho tajného působení a ještě více se rozšířila po jeho umučení.


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za nemocné, o které pečujeme v pastoraci
Modleme se, aby svátost pomazání nemocných dávala sílu samotného Pána těm, kdo ji přijímají, i jejich blízkým a aby se stále více stávala viditelným znamením milosrdenství a naděje pro všechny.

Národní úmysl
Za kněze v duchovní správě
Modleme se, aby kněží ustanovení do nových farností byli dobře přijati věřícími a plodně navázali na své předchůdce.

více »

Nejbližší akce

Poutní mše svatá v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Praze


Koncert „Pocta svatému Ignáci“


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní obnova pro zrakově postižené a jejich příznivce


Ignaciánská duchovní cvičení


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení


více »

JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil