Kdo jsme / Významné osobnosti Dnes je 18. 5. 2024  
      English  RSS 
Aktuality
Články
Rozhovory
Názory
V médiích
Nové knihy
Dokumenty

Kdo jsme
Aktivity
Domy, kontakty
Akce

Jezuitou dnes

Kalendárium
Galerie
Online rozhovory
Humor
Kniha návštěv
Podpořte nás
Odkazy




Pierre Teilhard de Chardin

Celým jménem Pierre Teilhard de Chardin. Narodil se 1. května 1881 v křesťanské rodině v Orcines ve Francii jako jedno z jedenácti dětí. Zatímco zbožnost načerpal u své matky, jeho otec v něm probudil zálibu v přírodních vědách. Po filozofických studiích učil fyziku a chemii na jezuitské škole v Káhiře. Jeho zájem o paleontologii byl podporován představenými, kteří souhlasili s tím, aby v roce 1914 získal v Paříži doktorát.

Za první světové války vedl skupinu nosičů raněných. Mezi bitvami psal svůj válečný deník s hlubokými vhledy do fyzického a duševního utrpení jedinců a lidstva jako takového, které v něm vyvolalo kosmický soucit. V roce 1923 se vydal na geologický průzkum do Číny a Asie vůbec, kde jeho myšlenky uzrály a našly svůj výraz v jeho nejslavnější knize "Le milieu divin" (Božské prostředí).

Druhá světová válka ho zadržela v Číně, kde napsal "Le phénom ne humain" (Fenomén člověk), který nemohl publikovat, protože církevní autority usoudily, že šel proti pravověrnému učení o dědičném hříchu a nezasloužené milosti. Kvůli těžkostem jeho představení nařídili, aby opustil Paříž a vysoké akademické postavení, které měl. Teilhard přijal rozhodnutí s příkladnou poslušností a usadil se v New Yorku. V té době jezdil do Afriky, kde zkoumal fosilie Australopitheca.

Teilhard de Chardin se stal známým jako schopný vědec (na poli geologie a paleontologie), originální myslitel (slučující vesmírnou a lidskou evoluci) a hluboce duchovní jezuita (velmi aktivní mystik). Nicméně byl vysoce kontroverzní postavou. V roce 1958 otec Generál Janssens musel oznámit Tovaryšstvu, že Posvátné officium nařídilo všem řeholním komunitám, aby ze svých knihoven odstranily jeho práce. Byl rehabilitován až po své smrti. Zemřel na Boží hod velikonoční roku 1955. Jeho knihy se překládají do nespočetných jazyků a mnohým pomáhají znovu objevit křesťanskou víru.

Charles d'Almaghanc


Náš tip





Úmysly Apoštolátu modlitby

Úmysl papeže
Za formaci řeholnic, řeholníků a seminaristů
Modleme se, aby řeholnice, řeholníci a seminaristé dozrávali na své cestě povolání díky lidské, pastorační, duchovní a komunitní formaci, a stávali se tak věrohodnými svědky evangelia.

Národní úmysl
Za mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě
Modleme se, aby sportovci i diváci mistrovství světa v hokeji dostali novou inspiraci v úsilí o férový přístup k životu a o harmonii duše a těla.

více »

Nejbližší akce

Duchovní obnova pro mládež


Víkend pro zájemce o jezuitský řád


více »

Nejbližší duchovní akce

Duchovní pobyt pro seniory


Duchovní obnova pro všechny


Duchovní cvičení pro řeholní sestry


Duchovní pobyt pro seniory


více »

Kalendárium

Památka Panny Marie della Strada


JESUIT.CZ © 2006 Česká provincie Tovaryšstva Ježíšova, Ječná 2, 120 00 Praha 2   webmaster: Tomáš Novák   design: Jozef Murin, Lukáš Kratochvil